Umeå får heltäckande bredbandslösning

Med hjälp av kompletterande, trådlös wimaxteknik vill Umeå kommun uppnå 100 procent bredbandstäckning. Redan i dag har 95 procent av hushållen i Umeå kommun tillgång till bredband, men innan årsskiftet ska alltså den siffran bli ännu högre.

– Vi ser detta främst som ett bra sätt att erbjuda bredband till de platser i kommunen som idag är vita fläckar på bredbandskartan. Ekonomiskt sett är det omöjligt att dra fiber till samtliga hushåll. Men med wimax kan vi snabbt erbjuda alla som vill tillgång till internet, förklarar Jan Långström, it-chef på Umeå Kommun.

Han tror dessutom att det finns de som vill komplettera sin fiberanslutning med trådlöst bredband. Eftersom det är lätt att installera är det här en bra lösning för till exempel sommarstugor, vilket enligt Jan Långström skulle innebära att Umeå får en täckning på över 100 procent.

Ligger i Sverigetoppen

Umeå kommun ligger redan i dag i Sverigetoppen när det gäller bredbandsutbyggnad och det trådlösa komplementet gör också att exempelvis brandförsvar och hemtjänst nu får tillgång till mobila bredbandslösningar.

Kommunen har efter en kortare tids test – bland annat inom hemtjänsten – beslutat sig för en wimaxlösning från Mobilecity. Innan årsskiftet ska hela Umeå ha täckning genom ett 10-tal basstationer runt om i kommunen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.