Under ytan med Active

Låt dig inte luras. Samsung S4 Active är inte S4, men den klarar sig ganska långt på egna meriter. En kraftfull smartphone som tål att spolas av och låter dig fota under vattnet, det är inte dumt.

Under ytan med Active

Först till påståendet att S4 Active inte är en S4. Det är helt enkelt så att hårdvaran inte har samma specifikationer. Istället för den briljanta amoled-skärmen i orginalet har Active en lcd-variant. Den är i och för sig lika stor, har lika hög upplösning och gör ett gott jobb, men är sammantaget inte lika vass.

S4 Active från sidan.
S4 Active från sidan.

Ännu tydligare är nedklassningen av kameran jämfört med i S4. Nu får man klara sig med åtta megapixlar i upplösning istället för 13. En användbar sensor, som skulle ha matchat den aktiva profilen väl, har plockats bort. Det är temperatur- och fuktmätaren.

I övrigt är Samsungs S4 Active ett lika kraftfullt och mångsidigt kommunikationsredskap för nytta och nöje som modermodellen.

Sluter tätt

Det vore fel att kalla S4 Active för robust. Den har visserligen gummerade partier i toppen och botten på baksidan, men det är ingen enhet man kastar runt eller drar i gruset utan att det får konsekvenser. Skärmen täcks av andra generationens Gorilla Glass, precis som Iphone 5 och Galaxy S3. Frågan är varför Active inte har Gorilla Glass 3, eftersom S4 har det?

Ip67-klassningen är den största särskiljande egenskapen hos Active-modellen. Det innebär att enheten är helt tät mot damm och att den ska klara av att ligga i vatten på en meters djup under 30 minuter. För att det här verkligen ska fungera gäller det att bakstycket och usb-kontakten är ordentligt tillslutna. Samsung har lagt ut korta videofilmer på produktens hemsida för att visa de rätta handgreppen.

Det är inte mindre än 20 olika fästpunkter till bakstycket som måste ansluta rätt. Som en sista åtgärd och bekräftelse trycker man på en punkt under led-lampan och det hörs ett litet klick.

Inget för handskar

Vi har inte tagit med S4 Active på några riktiga simturer utan nöjde oss med att bada den i diskhon på kontoret. Där trivdes den i alla fall fint och efter en snabb avtorkning märktes inga konstigheter.

Det är imponerande att Samsung lyckats bygga en vattentät mobil där hörlursuttaget är öppet. Det lilla hålet för mikrofonen är också öppet. Men om det har kommit vatten där är rekommendationen att torka av öppningen, annars kan det låta lite underligt när du kommer i samtal.

När du ändå har Active med dig ner i vattnet kan du passa på att ta några undervattensbilder. I kameraläget ”Turkos” (obegripligt namn på en bra funktion …) blir volymknappen avtryckare. Att arbeta via pekskärmen går inte under vattnet.

En funktion som borde vara ännu mer användbar är att skärmen ska vara handskvänlig, det vill säga möjlig att använda även med handskar på. I praktiken fungerade det dåligt i vårt test, trots att vi försökte med olika material och modeller.

Fakta

Samsung Galaxy S4 Active

Plus:

Fota under vattnet

Kraftfullt smart och tålig

Samsungs användarmiljö

Minus:

Sämre än S4

Vita tillbehör till en svart telefon …

Vi saknar Samsung Knox


Fakta

Betyg

Nytta: 10 av 10

Nöje: 9 av 10

Design: 8 av 10

Teknik: 9 av 10

Känsla: 8 av 10

Prisvärde: 7 av 10

Helhetsintryck: 8 av 10


Fakta

Fakta

Operativsystem: Android 4.2 med Samsung Touch Wiz

Bildskärm: 5 tum, 1080 x 1920 pixlar, fhd/tft

Processor: fyrkärnig Snapdragon 600 på 1,9 GHz

Minne: 2 GB

Lagring: 16 GB + plats för minneskort upp till 64 GB

Kamera: 8 MP, led-blixt, autofokus, 2 MP frontkamera, video i hd 1080p och 30 fps

Typ: fyrbands-gsm, fyrbands-3g, sexbands-4g

Data: gprs/edge, umts, hspa+ (42/5,67 Mbit/s), lte (100/50 Mbit/s), wifi b/g/n/ac

Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb 2.0, bluetooth 4.0, dlna, nfc, mhl 2.0

Max taltid (3g): 15 tim

Max standbytid (3g): 320 tim

Sar-värde: 0,264 W/kg

Mått: 71 × 140 × 9 mm

Vikt: 153 g

Pris: från ca 3 800 kronor exklusive moms

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.