Undersökning: 5g-tillväxten leder till ökat antal DDoS-attacker

Säkerhet Denna explosiva 5g-tillväxten ger angripare större möjligheter än någonsin att genomföra DDoS-attacker samtidigt som det är tekniskt svårare att upptäcka attacker som går via 5g-nätet visar en ny undersökning.

Undersökning: 5g-tillväxten leder till ökat antal DDoS-attacker

Förtjänsterna med den femte generations mobilnät är odiskutabla. Den låga latenstiden och höga kapaciteten är några av drivkrafterna bakom att vi mot slutet av året väntas ha 1,6 miljarder mobilabonnenter och uppkopplade enheter innan årets slut.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Men för angripare är denna utveckling även en möjlighet att genomföra överbelastningsattacker. Enligt undersökningen Netscout Threat Intelligence Report, som nyligen släppts, ökar mängden uppkopplade enheter med hela 12 600 procent mellan 2019 och slutet av 2023. Eftersom mängden uppkopplade IoT-enheter formligen exploderat är möjligheterna att skapa Botnets med hjälp av infekterade hushållsapparater, smart-tv-apparater eller surfplattor stora. Dessa botnets kan sedan användas för att orkestrera DDoS-attacker via 5g-nätet mot traditionella mål som företag, organisationer och myndigheter.

Enligt Threat Intelligence Report fortsätter antalet DDoS-attacker också att öka. Under första halvåret 2023 hade mängden attacker ökat med 30,5 procent globalt jämfört med samma period ett år tidigare. 

Även själva 5g-nätet i sig gör det svårare för angripna företag och myndigheter att avstyra DDoS-attacker. Angriparnas mål är desamma som tidigare – att överbelasta internetuppkopplingar, hemsidor eller andra internetberoende tjänster. Däremot försämras enligt undersökningen synligheten för vad som händer, var den dåliga och överbelastande trafiken kommer ifrån och vilka ip-adresser som bör blockeras. Man ser helt enkelt inte ursprungsadressen och kan inte stänga ner de ip-adresser som står bakom fejkade eller vilseledande anrop. Den som försöker stoppa attackens ursprung ser bara ett helt mobilnät som avsändare.

– Det här är en svaghet som följer våra förändrade arbetsmönster och sätt att koppla upp oss mot internet. I slutändan blir det fler och fler attacker i takt med att antalet uppkopplade klienter ökar vilket företag och organisationer tvingas hantera, säger Niclas Molander, ansvarig för Netscout i Sverige.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.