Undersökning: Det är operatören med bäst användarupplevelse

Mobilnät Bland de bästa nätverken i världen – men inte lika bra som i Danmark och Norge. I en ny rapport så framgår det att svenska mobilnätet är strålande när det kommer till användarupplevelse.

Undersökning: Det är operatören med bäst användarupplevelse

Hur är din nätupplevelse? Vi nordbor tillhör de som har bäst nät och användarupplevelse i världen. Det framgår i analysföretaget Tutela Technologies senaste rapport State of Mobile Experience.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

I denna har företaget analyserat cirka 1,8 miljoner hastighets- och latenstester från mobilanvändare under det senaste halvåret.

Det som framgår är att samtliga Nordiska länder tillhör topp 20 globalt sett till de bästa telekommiunikationsnäten.

I den inhemska rangordningen i regionen är det Norge som hamnar i topp följt av Danmark, Sverige och Finland. Detta i vad Tutela Technologis beskriver som den bästa övergripande nätverksupplevelsen.

Tittar vi enkom på Sverige är det Tre som är den operatör som leverar bäst upplevelse. Detta med 92,3 procent av testerna som uppfyllde kraven för ”Excellent Consistansy Qualiy” – vilket då inenbär att uppkopplingen är tillräckligt bra för att köra videostreaminig i 1080p eller videosamtal i HD-kvalitet.

Tre levererar bäst användarupplevelse

Intressant nog så var Tre markant bättre än sina rivaler. Telia kom på andra plats med 89,65 procent följt av Tele2 på 88,06 procent. Telenor, som på hemmaplan höjer ribban, hade i sammanhanget låga 85,78 procent utmärkt kvalitet i mätningarna.

Dock ser det lite annorlunda ut i mätningar i kategorin ”Core Consistent Quality”. I denna delade Tre, Tele2 och Telenor på guldpokalen och Telia fick ett något sämre resultat.

En annan intressant sak som Tutelarapporten tar fram är vilken radioteknik som används. Inför fjolåret så trumpetades det ut att 2020 skulle bli det stora 5g-året. Och visst, numera erbjuds tekniken av samtliga stora operatörer – men det är en väldigt begränsad utrullning. Dock framgår det att Telias kunder är de som kör minst på 3g – och Tres är de som använder ”förr-förra” generationen mest (12,4 procent).

Den här parametern kommer bli otroligt intressant att se hur den ser ut om ett år. När operatörerna hunnit få ut mer 5g i landet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.