Undersökning: Grundläggande säkerhetsmisstag fortfarande vanliga

Säkerhet Verizons senaste säkerhetsrapport visar att många användare fortfarande begår grundläggande misstag. Samtidigt gör trender som ökat hybridarbete och IoT-tillväxten att det blir allt svårare för företag och organsationer att skydda sina enheter.

Undersökning: Grundläggande säkerhetsmisstag fortfarande vanliga

För sjätte året i rad har Verizon Business nu presenterat sin Mobile Security Index-rapport för 2023. I rapporten framgår det att fler än en tredjedel (34 procent) av de tillfrågade användarna fortfarande gör grundläggande misstag.

Det vanligaste grundläggande säkerhetsmisstaget användare gör är att klicka på nätfiskelänkar (18 procent) följt av att ladda ner skadlig programvara via SMS-nätfiske (13 procent) och ladda ner skadlig programvara generellt (11 procent).

Rapporten pekar ut BYOD-(bring-your-own-device)-riktlinjer, att hybridarbete blivit allt vanligare och spridningen av Internet of Things (IoT) som trender som gjort det svårare att skydda enheter.

–  Bristen på förståelse för de potentiella konsekvenserna och allt suddigare gränser mellan hem- och kontorsarbete är en farlig kombination. Cyberbrottsligheten blir mer sofistikerad med åren och den framträder inte alltid i den skepnad du förväntar dig, säger Mike Caralis, Vice President för Business Markets på Verizon Business.

 Att säkra IoT-enheter är en av de mest utmanande säkerhetsaspekterna med mobila enheter enligt rapporten. Det har flera framförallt tre skäl: Antalet enheter växer, vilket gör dem till attraktiva mål, enheternas datorkraft ökar, vilket gör dem till potentiella attackmål (exempelvis en del av ett botnät som används för att utföra en DdoS-attack) och slutligen att att appplikationerna blir mer affärskritiska, vilket gör enheterna till attraktiva mål.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.