Undersökning: Operatörerna som levererar bäst mobiluppkoppling

operatörer Telia rankas högst i flera kategorier i Opensignals senaste rapport, men Telenor tar hem segern i grenen nedladdningshastighet i 5g-nätverk.

Undersökning: Operatörerna som levererar bäst mobiluppkoppling

Opensignals senaste kartläggning av de svenska mobilnätverken bygger på data som inhämtats mellan den 1 augusti och den 29 oktober i år. Mätningarna har utförts av de användare som laddat ned och använt Opensignals mobilappar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Det visar sig att Telia hamnar högt upp i flera kategorier i den senaste mätningen. När det gäller mobiltäckning så hamnar operatören högst både i kategorin ”generell upplevelse” och ”5g-upplevelse”. Telenor kom på andra plats i den första kategorin medan Telenor och Tele2 delade andraplatsen i kategorin för 5g-täckning.

Något oroväckande är dock att ingen av operatörerna fick särskilt bra betyg för sin 5g-täckning. Telia fick 2,71 poäng av 10 möjliga och Telenor och Tele2 landade på samma betyg: 1,72.

Totalt får Telia inte mindre än elva förstaplaceringar i Opensignals mätning, varav fem delas med en annan operatör.

I kategorin för tillgänglighet (availabilty), vilket innebär att användarna har tillgång till 3g eller bättre uppkoppling, är det dock Tele2 och Tre som får allra högst poäng: 99,2-99,5 procent vilket innebär en mobiluppkoppling med nära nog perfekt tillgänglighet.

Tre är även bäst i klassen när det gäller konsekvent upplevelse med en poäng på 86,5 procent, men Telia och Telenor ligger hack i häl med någon enstaka procent lägre poäng. Här bedöms om användarna har tillgång till en uppkoppling som är tillräckligt bra för att kunna använda krävande mobilappar på ett tillfredsställande sätt.

Telenor sticker ut som den operatör som levererar högst nedladdningshastigheter i 5g-nätverken med en snitthastighet på 419 Mpbs. Även i Opensignals senaste globala rapport, som släpptes i oktober, lyftes Telenor fram som världsledande när det gällde nedladdningshastighet. Tillsammans med operatören Unifi, som är verksam i Malaysia, kunde man då visa upp de högsta genomsnittliga nedladningshastigheterna i hela världen: 407,4 till 421,7 Mbps.

Här måste man dock vara medveten om att operatörernas abonnemangsvillkor skiljer sig åt, vilket påverkar de uppmätta nedladdningshastigheterna. Tele2 använder sig till exempel av samma nätverk som Telenor, men har maximal 5g-hastighet endast i sina dyraste abonnemang. Detsamma gäller för Telia, som har begränsat den maximala hastigheten till 100 Mbps i de billigare abonnemangen.

Här kan du läsa hela rapporten från Opensignal.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.