Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Undersökning: Så har vi anpassat oss till ”corona-kontoret”

Corona Svenskar är positiva till omställningen och distansarbete – det framgår av en ny undersökning. Dock anser många att säkerheten komprometteras.

Undersökning: Så har vi anpassat oss till ”corona-kontoret”
Foto: Easy Telefoni

Tips för att jobba framgångsrikt på distans

• Var inkluderande och slå på kameran. Använd röst- och videosamtal som ett komplement till mejl och chatt. Att höra kollegans röst och se dem på skärmen minskar avståndet och ger en känsla av samhörighet. Ibland kan digitala möten med många deltagare göra det svårt att ta del av allas åsikter, glöm därför inte att ge alla tid till att tala.

• Jobba säkert. Glöm inte it-säkerheten bara för att du jobbar hemma. Se till att du har tillgång till säker anslutning och uppdaterade antivirusprogram. Var som vanligt noga med vilka länkar och filer du klickar på – just nu pågår en ökad mängd nätattacker och bedrägeriförsök för att utnyttja situationen.

• Samarbeta i molnet. Jobba i så kallade molnbaserade projektverktyg som alla har tillgång till samtidigt. På så sätt slipper ni att dokument mailas fram och tillbaka, samtidigt som det ökar produktiviteten.

• Spela in möten och dela information. Se till att du spelar in och delar information från viktiga möten. De som inte kunde ansluta har då tillgång till samma information. Det kan vara svårt att hitta en tid som passar alla, särskilt eftersom distansarbete i dessa tider kan innebära ytterligare uppgifter, som att hjälpa barn med skolarbete.

• Rör på dig. Se till att komma ut i friska luften, trots att du inte går till jobbet. Det är viktigt att hitta hälsosamma och hållbara rutiner.

COVID-19 har tömt svenska kontor och i dag jobbar var tredje svensk hemifrån för att minska spridningen av viruset. Och på det stora hela anser de som jobbar från hemmet att det funkar bra.

Tips för framgångsrikt digitalt ledarskap

• Var en positiv förebild. Våga vara öppen med att du inte heller kan allt eller har alla svar, men visa att du är nyfiken och villig att testa nya arbetssätt. Se också till att föregå med gott exempel och använda de digitala verktyg som finns, för att förenkla och effektivisera vardagen för alla.

• Var tillgänglig. Signalera för medarbetarna att du finns där för dem och att du kan nås i olika kanaler, trots att ni inte träffas fysiskt. Visa goda exempel på nya sätt att hålla kontakten.

• Var proaktiv. Kontakta dina medarbetare för att stämma av hur de mår och hur de har det på hemmakontoret. Alla mår bra av att känna sig sedda och lyssnade på. Glöm inte att slå på kameran – att se varandra ger ytterligare en social dimension utöver vanliga röstsamtal.

• Behåll goda vanor. Försök upprätthålla era vanliga rutiner så som veckomöten och coaching-samtal. Det går utmärkt att flytta över dem till den digitala världen.

• Främja gemenskap. Bjud in till en after-work, lunch-quiz eller fredagsfika på distans. Det ökar trivseln och stärker samhörigheten i gruppen.

I ett studie från Yougov på uppdrag av Tietoevry framgår det att hela 78 procent tycker att organisationen de jobbar i har rätt verktyg och kunskap för att klara av distansarbete samt att chefen lyckas med att leda arbetet digitalt. När det kommer till det senare tycker två tredjedelar att chefen är bra eller mycket bra – medan 20 procent anser att deras chef är ganska- eller mycket dålig på att använda digitala verktyg för att leda arbetet.

Dock är inte allt positivt i och med flytten. Nära var tredje svarar att it-säkerheten försämrats vid distansarbete. Lika många säger att de tycker att de blir mindre effektiva när de jobbas hemifrån.

 

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter