Undvik dyr mobilräkning i sommar

PTS har tagit fram en checklista för dig som vill undvika en kalldusch då mobilräkningen trillar ner i brevlådan efter semesterns slut.

Undvik dyr mobilräkning i sommar

Under sommaren åker många på utlandssemester, men ska den smarta mobiltelefonen med på resan gäller det att hålla koll på riskerna. Mobilsurf eller automatiska uppdateringar riskerar att bränna ett ordentlig hål i plånboken, eftersom kostnaderna för datatrafik utomlands snabbt skjuter i höjden.

Inom EU finns en spärr som automatiskt slår till när trafikkostanden överstiger 650 kronor, men det fungerar som sagt endast inom EU. Vill du surfa mer måste du låsa upp spärren manuellt.

I ett försök att hjälpa konsumenterna undvika dyra räkningar har kommunikationsmyndigheten PTS tillsammans med konsumentverket och KTIB (konsumenternas tele- tv- och internetbyrå) därför tagit fram några lämpliga sommartips. Ytterligare detaljer kring tipsen, samt fler sådana kan läsas på företagens webbplatser.

Tre snabba tips för utlandsresenären:

– Kontrollera med din operatör vilka priser och villkor som gäller i det land du reser till.

– Vissa tjänster använder datatrafik utan att du ser det – exempelvis mejl eller automatiska uppdateringar. Stäng av dessa tjänster och se till att roaming inte fungerar, så länge du inte kontrollerat kostnaderna för det med din operatör.

– Koppla upp dig via lokala trådlösa nätverk på hotell och caféer. Är enheten olåst kan du även använda lokala kontantkort.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.