Unga struntar i it-policyn

7 av 10 unga medarbetare bryter medvetet mot företagets regler när det gäller it-säkerhet. En majoritet tycker också att säkerheten helt är it-avdelningens ansvar.

Skulle resultaten som kommit fram i Ciscos stora undersökning Connected World Technology Report stämma väntar en allt tuffare framtid för företagens it-avdelningar när det gäller säkerhetsfrågor. I den har de bland annat ställt frågor om säkerhet till knappt 3 000 personer under 30 år. Resultatet förskräcker. 80 procent av de tillfrågade visste inte om företaget de arbetade åt hade en it-policy eller tycke att den var föråldrad. Av de som faktiskt visste att den fanns bröt 70 procent medvetet mot den.

Över 60 procent tyckte inte heller att det var deras ansvar att skydda affärsinformation i sin jobbdator utan att det ansvaret vilade helt på it-avdelningen. Det hindrade inte heller mer än hälften dem från att minst en gång ha låtit någon utomstående använda deras jobbdator utan att de haft tillsyn över på vilket sätt den använts.

– De yngre har en helt annan syn på ansvar och säkerhet än många äldre medarbetare när det handlar om it och det är en mardröm för företagens it-avdelningar. Vår studie är global, men de it-chefer jag träffar vittnar om att situationen är densamma här i Sverige, säger Henrik Davidsson, säkerhetsexpert på Cisco.

Inte lär utmaningen heller bli mindre i takt med att allt fler anställda använder egna mobila enheter för att exempelvis komma åt företagsmejlen.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.