Unified communications på väg att etablera sig

Unified communications har börjat ta fart på allvar. Detta enligt en undersökning som visar att en tredjedel av de utfrågade företagen har, eller ska, investera i uc-lösningar. Samtidigt vet var femte beslutsfattare ännu inte vad uc är.

Unified communications 
på väg att etablera sig

Teliasonera har låtit fråga ut cirka 600 beslutsfattare i över 100 företag i syfte att undersöka hur pass etablerat uc är bland företagen idag.

Unified communications (uc) innebär att man integrerar olika tjänster som data, video, telefoni och e-post, med it-infrastrukturen. Detta för att få tillgång till ett enhetligt och centralt administrerat gränssnitt för intern och extern kommunikation.

Enligt undersökningen har 29 procent svarat att man antingen redan använder en uc-lösning eller att man bestämt sig för att investera i detta den närmaste tiden. Samtidigt uppger också 21 procent av respondenterna att man inte vet vad uc är, medan 13 procent svarat att man inte vet om någon satsning på uc kommer att göras. Endast en liten andel, fyra procent, uppger att uc är ointressant för verksamheten.

Produktivitet största nyttan

De företag som investerar i uc gör enligt undersökningen detta främst för att förbättra sin produktivitet och kostnadseffektivitet (58 procent). När det gäller vilka anslutningar och tjänster som anses intressanta att integrera hamnar konferenstjänster, e-post och mobila och fasta anslutningar i första rummet. Även röstbrevlåda, chatt och videokonferens anses viktigt. Samma tillämpningar bidrar också mest till affärsnyttan, anser företagen i undersökningen. Minst intressant var faxen.

– Att konferenstjänster hamnar högt upp ger en tydlig signal att det pågår en beteendeförändring, Genom tele- och videomöten sparar företagen både tid och pengar, något som givetvis är extra viktigt mot bakgrund av rådande konjunkturläge, säger Sverker Hannervall, chef för företagstjänster på Teliasonera.

Teliasoneras udersökning gjordes under mars 2009 i samarbete med TNS Gallup.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter