Universalladdare för mobiler verklighet 2012

Om tre år slipper vi krångla med separata laddare för varje modell och märke av mobiltelefoner. Detta enligt branschorganisationen CTIA, som ger sitt stöd till mobilindustrin för en ny och öppen standard.

Universalladdare för mobiler verklighet 2012

En laddare för alla mobiltelefoner i framtiden, det är vad CTIA siktar på ska bli verklighet från och med den första januari 2012, då en ny standard, universal charging solution (ucs), blir gällande. Standarden, som utvecklats av industrigruppen Open Mobile Terminal Platform, har även stöd från GSMA och syftar inte bara till att förenkla livet för slutanvändaren utan även till att minska på onödig energiförbrukning.

Mikro-usb för alla mobiler

Det gränssnitt som kommer att ansluta till telefonerna baseras på formatet mikro-usb, en variant av det usb-gränssnitt som är vanligt för anslutning av externa enheter till datorer idag. Detta i kombination med nya strömsnåla laddare ska även vara tillräckligt för även meritera en Energy Star-märkning, något som uppges innebära att strömförbrukningen minskas med hälften i standby-läge jämfört med dagens laddare.

Standardiseringen är också ett led i en större satsning som redan idag innebär att operatörer i USA samarbetar för återvinning av uttjänta mobiltelefoner.

– Miljoner telefoner har samlats in och hållits borta från sopstationer tack vara den trådlösa industrins arbete för återvinning i kombination med framgångsrika konsumentprogram, säger Steve Largent, vd för CTIA-The Wireless Association.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.