Uppåt för Nokia trots förlust

Nokia dras med förlustsiffror under årets tredje kvartal men lyfte trots detta på börsen då resultaten visade sig vara bättre än väntat.

Uppåt för Nokia trots förlust

Övergången från Symbian till Windows Phone tär på Nokia som redovisar röda siffror under årets tredje kvartal. Trots att Nokia arbetat på att göra Symbian mer lättillgängligt konstaterar analysfirman IDC att det arbetet egentligen är lönlöst då de flesta nu riktar sina blickar mot Windows Phone. Det gör att de kommande månaderna är betydligt viktigaste för Nokia än de månader som gått, konstaterar IDC.

Sett till resultaten har antalet skeppade smarta mobiltelefoner från Nokia på ett år minskat med 38 procent. Företaget väntas därmed minska sina marknadsandelar i segmentet från 17 till 15 procent med en bibehållen tredjeplats. Totalt sett står Nokia kvar som världens största mobiltillverkare med en marknadsandel på 29 procent.

Vad som lyfter företaget är bland annat att Nokia faktiskt ökade försäljningen i segmentet för lite enklare mobiltelefoner med åtta procent. Främst är det telefoner med dubbla sim-kort som sålt otroligt bra i Asien och Mellanöstern.

Analytikerna är generellt positivt inställda till Nokias resultat med tanke på den svåra omställning företaget genomgår. Det återspeglas också av att Nokia efter att kvartalsrapporten publicerades klättrade uppåt på börsen.

Nokia World 2011

Det kan tilläggas att mässan Nokia World 2011 hålls nästa vecka i London, då företagets vd Stephen Elop i ett öppningsframträdande kommer att berätta närmare om Nokias framtid och övergripande strategi. Nokia väntas då också lyfta på skynket för företagets nya Windows Phone-mobiler, så förväntningarna är helt klart höga.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.