Uppgång för mobil navigering

I fjol kom de första framgångarna för mobiltelefonbaserade navigationssystem. Försäljningen uppgick till en miljon enheter, enligt analysföretaget Berg Insight.

Försäljningen av mobiltelefonbaserade navigationssystem når 12 miljoner år 2009 enligt en ny rapport från analysföretaget Berg Insight. Under fjolåret kom de första framgångarna för produkter som kombinerar mobilteknologi med navigation. Försäljningen uppgick till nära en miljon enheter, framför allt under fjärde kvartalet. Med stöd från den starka tillväxten för bärbara navigationssystem förväntas mobiltelefonbaserade system att växa med 86 procent årligen.

– Vi är väldigt optimistiska angående marknadspotentialen för navigationstjänster i mobiltelefoner, säger Johan Fagerberg, telekomanalytiker på Berg Insight. På marknaden finns det nu en lång rad navigationslösningar för både smartphones och java-mobiler. Teknologier som a-gps och Galileo kommer snart att göra det möjligt för mobiltillverkare att integrera satellitpositionering i högvolymprodukter för den europeiska marknaden. Detta kommer radikalt att förbättra förutsättningarna för såväl navigation som andra positionsbaserade mobila tjänster.

Svenskar i kapplöpningen

Under 2005 var Jentro, Route66 och Tom Tom de tre största leverantörerna av mobiltelefonbaserade navigationslösningar på den europeiska marknaden. Den tyska leverantören Jentro hade stora framgångar på hemmamarknaden med en java-baserad lösning under sista kvartalet. Jentro passerade därigenom Route66 och Tom Tom som har satsat på navigationspaket för mera avancerade Symbian OS smartphones.

Även svenska Appello och Wayfinder har lösningar för navigation i mobilen och satsar stort på att nå användare genom avtal med mobiloperatörer både i Europa och USA.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.