Uppkopplad återvinning ger klimatvinster

Affärer Svensk Glasåtervinning vässar sitt klimatarbete med uppkopplade containrar. Det ger smartare transporter och mindre utsläpp av koldioxid.

Uppkopplad återvinning ger klimatvinster

De glasåtervinningscontainrar, som finns i hela landet, töms både för ofta och för sällan. Det leder till negativa konsekvenser för miljö och ekonomi, eller till nedskräpning och klagomål från allmänheten.

Den nya lösningen är ett molnbaserat system för att mäta fyllnadsgraden i containrarna. Det gör det möjligt för entreprenörerna att överge gamla tömningsscheman och istället tömma vid rätt tillfälle. Förutom stora ekonomiska besparingar bidrar lösningen också till miljöbesparingar i form av minskade koldioxidutsläpp.

Med hjälp av en transponder och en ultraljudsmätare som fästs i taket på återvinningscontainrarna kontrolleras nivån i behållaren två gånger per dygn. Informationen skickas sedan via mobilnätet till servrar i molnet. Där finns den tillgänglig för entreprenörerna som sköter tömningen.

– Den här smarta återvinningslösningen passar perfekt in i Svensk Glasåtervinnings synsätt. Den kommer att vara till stor hjälp för våra entreprenörer som kommer att kunna optimera sina tömningar av containrar, bli mer kostnadseffektiva och samtidigt bidra till ett klimatsmart samhälle, säger Peter Trimmel, Inköp och Marknadschef på Svensk Glasåtervinning.

Den uppkopplade lösningen är framtagen av Adage, en leverantör av RFID-lösningar, Radio Frequency Identification, en teknik som utnyttjar radiovågor för att överföra information, i samarbete med Telenor Connexion, en global leverantör av Internet of Things-lösningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.