Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Uppkopplad bikupa ska bevara biologisk mångfald

IoT En digitaliserad bikupa för att vidmakthålla biologisk mångfald. Tieto och HSB har tillsammans påbörjat ett projekt där IoT och AI ska leda till starkare bisamhällen.

Uppkopplad bikupa ska bevara biologisk mångfald
MIkeal Ekström (tv) med kollegor på Tieto

Det har varit på nyheterna flertalet gånger. Bin och andra pollinerande insekter minskar drastiskt världen över. Följden av detta blir att grödor och blommor inte pollineras – vilket är början på en nedåtgående och tragisk spiral för biologisk mångfald.

Så för att mota detta har Tieto skapat en ”digital” bikupa som den 1 oktober flytta in vid HSB Living Lab i Göteborg. Själva bikupan är försätt med sensorer och tack vare dessa samt ai hoppas man att projektet ska leda till starkare bisamhällen som i sin tur kan bevara den biologiska mångfalden i närområdet. Dessutom hoppas forskarna att förståelsen och intresset för biodling bland de som bor i huset ska öka.
– Den digitala lösningen gör att vi lär känna bi-samhällena ännu bättre. Vi kan exempelvis estimera hur många bin som befinner sig i kupan, mäta hur livskraftigt samhället är och hur mycket honung som dras in. Det här är också ett fint sätt att illustrera fördelarna med ett digitaliserat samhälle, och i det här fallet hur digitala lösningar kan skapa ett bättre samhälle för både människor och bin, säger Mikael Ekström, biodlare och digitaliseringsrådgivare på Tieto.

En första prototyp finns på plats utanför Tietos kontor i Kalmar och har sensorer som kan mäta bibeståndet, mängden honung, luftfuktighet, lufttryck och temperatur i kupan. Alla mätvärden samlas på Tietos onlineplattform och kan avläsas i realtid på mobil eller dator. I framtiden hoppas Mikael att man med hjälp av tekniken även i tidiga stadier ska kunna detektera utbrott av sjukdomar som drabbar bin.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter