Uppkopplad utrustning spåras på minuten

M2M Tjänster för mobilt uppkopplade prylar blir allt mer globala och Orange erbjuder nu minutsnabb geolokalisering av utrustning med simkort för m2m-kommunikation oavsett vart i världen den befinner sig.

Möjligheten till geografisk positionering är en viktig del i många tillämpningar för maskin till maskin-kommunikation och det senaste tillskottet i Orange Business Services tjänsteportfölj löser den uppgiften utan att ta hjälp av gps. På mindre än en minut ska man kunna få reda på precis vart i världen utrustningen befinner sig genom att sim-kortet lokaliseras oavsett vilket mobilnät eller vilken operatör den är uppkopplad till.

För att det lösningen ska fungera ska det räcka med att utrustningen är försett med ett sim-kort för m2m och identifieringen sker via kortets unika så kallade imei-nummer. Förutom positionen kan man också få reda på i vilket nät och med vilken operatör uppkopplingen sker och styrkan på nätverksignalen.

Fungerar inomhus

Till skillnad från positionering med gps, som kräver fri sikt uppåt, fungerar lösningen även inomhus så länge det finns mobiltäckning. Noggrannheten i positionsuppgifterna bör däremot inte var lika stor när informationen hämtas från mobilnätet.

Orange uppger själva att den nya tjänsten kan användas i många sammanhang, bland annat för inhämtande av realtidsdata från fältet, fjärrstyrning av utrustning, förebyggande underhåll, lastövervakning, säkring av byggmaterial, fleet management, spårning av värdefulla tillgångar och insamling av feedback från operatörer på området.

Tjänsten kommer dels att finnas tillgänglig för åtkomst via operatörens webbportal och dels i form av en api-version för integration med kundernas egna it-system.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.