Uppkoppling via laser når hastigheter på 25 Gbps

nätverk Singaporebaserade Transcelestial vill erbjuda ett alternativ till fiberoptiska kablar.

Uppkoppling via laser når hastigheter på 25 Gbps

Fiberoptiska kablar är i många fall det självklara valet för att bygga en robust bredbandsinfrastruktur som klarar riktigt höga hastigheter, men i dag finns det trådlösa alternativ som blivit allt mer intressanta.

Nu har startföretaget Transcelestial visat upp en ny produkt, Centauri 25G, som möjliggör uppkoppling mellan två fasta punkter via laser i så höga hastigheter som 25 Gbps, vilket Fierce Wireless rapporterar om.

– Kostnaden för att koppla upp världen är inte kommersiellt gångbar om uppgraderingen hänger på utbyggnaden av nya fiberkablar, säger Mohammad Danesh, medgrundare och teknikchef på Transcelestial.

Företaget, som är baserat i Singapore, använder sig av infrarött spektrum kring 200 THz för att överföra information med hjälp av laser, ett alternativ som kan vara aktuellt på landsbygden och där fiberkablar av andra anledningar inte är ett gångbart alternativ.

Tekniken fungerar i princip på samma sätt som en fiberoptisk kabel, men utan glaskärna och hölje. Utmaningen var att ta fram ett protokoll som kunde hantera skiftningar i vädret och det faktum att sändare och mottagare förflyttar sig i förhållande till varandra när det blåser kraftigt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.