Uppstickaren: ”Ett exempel på vår tekniks överlägsenhet”

Mobilnät En antennlösning som kostnadseffektivt ska lösa täckningsproblem. Nu har svenska Radio Innovation fått vad de beskrives som en genombrottsaffär nere i Afrika.

Uppstickaren: ”Ett exempel på vår tekniks överlägsenhet”
Dusyant Patel, vd för Radio Innovation

I Sverige pratar vi om de vita fläckar som finns på täckningskartan och hur de som bor där ska få sin uppkoppling löst. En av de aktörer som tagit fram en lösning för detta är Radio Innovation vars antennteknik bland annat används i Ludvika.
– Vårt mål är att säkra att människor får tillgång till mobilt internet oavsett var i kommunen man bor. Det är en demokratisk rättighet, sade Dusyant Patel, chef på företaget till Telekom idag i fjol.

Men nu tar man ett rejält kliv, från Dalarna hela vägen till den afrikanska kontinenten. I ett utskick berättar företaget att de nu fått order från ”en större afrikansk nätverksoperatörsgrupp”. Det som köps är företagets lågbandsantenner som ska användas för att täcka en vägsträcka på 500 kilometer.

Sänker kostnaden rejält

Den stora föredelen med det svenska företagets teknik är att täckningsytan är mycket större jämfört med traditionella antenner. Detta innebär enligt egen utsago att det endast hälften så många siter krävs för att täcka in sträckan. Därtill ska kostnaderna sänkas med 45 procent.
– Denna order är ett exempel på vår tekniks överlägsenhet. Ordern är inledningen på ett samarbete som vi ser stor potential i framöver. Det finns ett enormt behov av att förbättra 4G- och 5G-anslutning på den afrikanska stad- och landsbygdsområden där hela 95 procent av befolkningen saknar mobil täckning”, säger Dusyant Patel.

Det afrikanska täckningsprojektet består av fyra faser varav orden till Radio Innovation gäller första fasen. Tekniken klarar de flesta kommersiella frekvenser inklusive 5g och 5g i låga band samt klarar att upp till sex operatörer nyttjar den samtidigt.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.