Nya appen ska hjälpa konsumenter spara pengar

Mobilabonnemang Har du koll på vilka som har bäst mobilabonnemang?
Troligtvis inte då de ändras nästan dagligen.
– Vi har sett att mobiloperatörer ofta översäljer storleken på abonnemang, säger Stefan Perdal på Fictional Factory.

Nya appen ska hjälpa konsumenter spara pengar

Hur insatt är du som konsument när det kommer till vad du betalar för din mobil?  Anne-Louise Wirén, chef för Hallon, har tidigare sagt till Telekom idag att hon förvånas över okunskapen bland svenska konsumenter. Mobiltelefonen är så otroligt viktig och abonnemanget är en central produkt – trots det är medvetenheten kring vad saker och ting kostar låg.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Det anser även Stefan Perdal vars företag tidigare i år lanserade appen Bill Minimizer. Programmet är precis som namnet antyder ett verktyg för att se till att begränsa kostnaderna för mobilabonnemanget – och bara betala för det man behöver.

– Jag och min kollega kommer båda från Telekombranschen. Själv har jag jobbat över tio år på Comviq och Tele2. Vi har sett att mobiloperatörer ofta översäljer storleken på abonnemang och kände att det här är något vi borde kunna tydliggöra.

Programmet är i grunden en prisjämförelsesajt, men som har mer djuplodande funktionalitet.

– När du laddar ner applikationen och ger den tillstånd – då kollar den hur du använder data, sms och olika samtalstyper. Sedan gör vi precis som när operatörerna räknar och får fram vad allt kostar. Sedan matchas det med det abonnemang som svarar upp mot förbrukningen och är billigast för dig, säger Stefan Perdal, vd för Fictional Factory.

Prissänkningar varje månad

Enligt Stefan har priserna hos de svenska mobiloperatörerna i genomsnitt gått ner 125 kronor per månad sett över det senaste året. Något som skulle innebära många sparade kronor för en normalanvändare. Med deras app skulle man informeras och uppdateras om förändringarna – vilket underlättar för den som ska teckna nytt avtal.

Programmet hjälper även till för att välja rätt storlek på abonnemang.

– Många oroas över att datan ska ta slut och väljer ett stort abonnemang för att det är tryggt. Men det är betydligt bättre att ta ett mindre abonnemang och toppa upp med surf. För på lång sikt kommer du betala mindre.

Siktar på Europa

Appen lanserades i Sverige i januari och sedan mitten av mars finns den även på brittiska marknaden. I dagsläget är den bara tillgänglig för Android. Men enligt Stefan är siktet högre ställt än så.

– Vår långtgående plan är att vi ska bli Europas största jämförelseplattform för mobila abonnemang. Mig veterligen är det ingen annan som gör det på annat än nationell nivå – och inte i den skalan som vi vill göra. IOS ligger även med i framtidsplanerna.

Enligt Stefan har responsen varit bra hittills, men man tänker inte vila på sina lagrar för det.

– Vi ska lansera ytterligare funktionalitet till sommaren som ska öka intresset. Vi har inga fantasier om att det ska bli några miljoner nedladdningar på en gång – det gäller att konstant jobba med att få till bra funktioner, och vi ska lägga till några saker som verkligen är unika och som ser till att du kommer att ha väldigt bra kontroll över din räkning, säger Stefan Perdal.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.