Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Uppstickaren: ”Vi kan till och med konkurrera ut fiber”

Mobilnät Tio gånger högre hastighet – till halva priset. Micronät lanserar nu trådlöst bredband som de tror mycket väl kan få många fiberaktörer att gå omkull.
– Jag tror de får panik. De lokala fiberaktörerna tänker nog sig att de har monopol, säger företagets vd Jonas Hellström till Telekom idag.

Uppstickaren: ”Vi kan till och med konkurrera ut fiber”

 

Micronäts 6XG

I morgon, den 8 november, lanserar Micronät en produkt de kallar 6XG. Och bakom den alfanumeriska beteckningen gömmer sig en teknik som verkligen kan skaka om fibermarknaden i landet. För nu erbjuder de 1 000 Mbit/s till mycket lägre pris än vad de flesta fiberaktörer tar för bara 100 Mbit/s.
– 6XG är en produkt som gör att vi verkligen kan ta upp kampen med fibern. Och vi kan göra det billigare och till och med konkurrera ut fibern eftersom den innebär så mycket lägre kostnader, säger Jonas Hellström till Telekom idag.

Jonas berättar att idén till 6XG kom från att man utvecklade en produkt för trådlöst bredband till landsbygden. Denna sålde väldigt bra, det även i cityområden. Därför började Micronät skissa på en produkt anpassad för att vara ett äkta alternativ till vanlig fiber. Och det man landade i är ett så kallat mesh-nätverk.

Nätet byggs upp genom att fiber kopplas till ett antal sändare på fastigheter i stadskärnan. Dessa skickar signalen vidare till övriga enheter där varje sändare kan kommunicera med 16 andra mottagare, som har en räckvidd på 300 meter, 300 graders täckning och en kapacitet på 12 GBit/s. Och förutom att systemet kan leverera hög hastighet har det andra fördelar.
– Vi har ett redundant system, vilket en fiberanslutning inte är. Om den blir avgrävd så finns det inget annat. För oss kan signalen gå en annan väg – vilket är ytterligare ett säljargument för oss, säger Jonas.

Enormt intresse

Kapacitet, redundans och pris för 6XG är det som kommer göra livet svettigt för de lokala fiberaktörerna. Och Jonas säger att trots att de inte har lanserat än – så är intresset enormt.
– Vi har inte gått ut med produkten men vi har redan fått 10 000-tals förfrågningar. Intresset är väldigt stort, men inte bara från företag. Andra länder, investerare och myndigheter är intresserade.

Så hur kommer då marknaden reagera? På den frågan är Jonas rätt säker på att det kommer bli en hel del uppståndelse.

– Jag tror att fiberbolagen får panik. De har ju grävt fiber till ett högt pris med långa avskrivningstider. De har ju gjort det här under förutsättning att de inte skulle ha konkurrens. De hade nog aldrig tänkt sig att den här typen av monopol skulle utmanas. Det är lite som elledningar – vad skulle hända om någon kunde leverera el trådlöst?

Micronät kommer att börja sin utrullning på hemorten Örnsköldsvik och sedan är det Kramfors, Umeå och Sundsvall som står på etableringskartan. Främst handlar det om att erbjuda företag, hotell och fastigheter sin produkt. Och på grund av låg kostnadsmassa så kan Jonas utan problem säga att de på alla dessa marknader kommer kunna leverera ett bättre erbjudande än vad som finns på marknaden i dag.
– Prissättning på fiber är lite olika på de olika orterna, men i grunden så kan vi säga att vi kommer erbjuda tio gånger högre hastighet – till halva priset.  För ett företag som vill ha 1 000 Mbit med fast ip kommer det kosta 1 000 kr i månaden med anslutning och tjänst, säger Jonas.

Hur ser det då ut om fem år?

– Givet att vi kan hålla den takt vi har nu så hoppas jag att vi har hittat en balans och kunnat ta stora marknadsandelar. Det kommer att bli en kapacitetsfråga om hur mycket vi klarar av att installera. Vi är så små att vi inte kan bygga allt för snabbt. Så även om det finns intresse från utlandet får vi nog hitta ett sätt att försöka hyra ut eller sälja konceptet. Spelplanen är öppen på så sätt, säger Jonas Hellström.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!