De vill revolutionera hur vi ser på datasäkerhet med blockkedjeteknik

Säkerhet Digital dokumenthantering och säker lagring av information förde StoneBeach samman med JS Security 2022. Nu har de tillsammans utvecklat och förädlat en lösning byggd på bland annat blockkedjeteknik som de tror kan revolutionera sättet vi ser på datalagring och säkerhet. 

De vill revolutionera hur vi ser på datasäkerhet med blockkedjeteknik

Cybersäkerhet har de senaste åren seglat upp som en av de absolut viktigaste frågorna för många företag och organisationer. Hackerattacken som slog ut stora delar av Kalix kommuns verksamhet strax före jul 2021 och den som samma år drabbade Coop fick stor medial uppmärksamhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

 Mårten Bergsten har jobbat på Stonebeach AB i nästan 20 år och är vd för bolaget. Numera är han dessutom vd för JS Security.

– Vår tjänst möjliggör för användaren att själv äga sin egen data, vilket minimerar risken för att obehöriga ska komma åt den, säger Mårten Bergsten och fortsätter:

– Vi har ett nodnätverk som verifieras med hjälp av blockkedjeteknik. Lagringsenheterna eller noderna förvarar själva datan. Om någon skulle bryta sig in i en nod hittar de bara ett fragment av en krypterad fil. Fragmentet av en fil är helt oanvändbar för utomstående.

Tjänsten heter SB-Storage. Fördelarna med nodnätverket är, enligt Mårten, att det är säkert, stabilt och skalbart. Han ser inte heller de stora spelarna Microsoft, Amazon Web Services och Google som konkurrenter.

– Det finns ingenting som säger att du inte kan sätta upp en nod i Microsofts serverhall. Det viktiga är att och hur du sprider ut noderna, och därmed också minimerar riskerna för att obehöriga ska komma över datan, fortsätter Mårten Bergsten.

Jättarna borde enligt vd:n välkomna lösningen från JS Security.

– Vi konkurrerar inte med de etablerade molntjänstaktörerna. Men ska vi fortsätta lagra data i molnet måste vi kunna säkerställa att säkerhetsnivån lyfts.

Mårten Bergsten, vd JS Security och Stonebeach.

Blockkedjetekniken har de senaste åren gått från ett buzzword som alla företag pratade om till att bli mer eller mindre utskällt och utdömt. JS Security ser tekniken som ett medel för att uppnå högsta möjliga säkerhet.

– Blockkedjetekniken gör att det finns en väldigt stor redundans. Om en nod går ner så reparerar blockkedjan. Så länge mer än hälften av noderna är uppe så är datan helt säker, konstaterar Mårten Bergsten.

I takt med att cyberhoten ökat har kraven från myndigheter blivit fler. Från och med 2024 förväntas NIS2, Nätverk- och informationssäkerhet, gälla i alla EU:s medlemsländer. Till skillnad från det ursprungliga direktivet kommer en rad nya sektorer att omfattas av kraven.

– Dessutom kommer säkerhetskraven skärpas och rapporteringsskyldigheten att höjas. Det blir också höga böter om man inte lever upp till kraven, säger Mårten Bergsten. 

Fakta: JS Security Technologies Group AB

Bolaget grundades år 2019 och är sedan år 2021 noterat på Spotlight Stock Market (kortnamn: JSSEC).

Verksamhetsområden/dotterbolag:

StoneBeach AB fokuserar på IT-analyser, digitalisering av  arbetsflöden samt utveckling,, implementation, drift och underhåll av applikationer. för dokumenthantering och säker lagring.

JS Security fokuserar på produktutveckling inom Web3.

Produkter:

SB-Storage är en kraftfull och revolutionerande datalagringslösning som bygger på Web3-teknologi. Med vår produkt har vi skapat en unik plattform som gör det möjligt att lagra data på ett säkert och decentraliserat sätt.

SB-NET är en revolutionerande produkt som erbjuder en decentraliserad lagringsinfrastruktur för utvecklare och företag som vill bygga decentraliserade applikationer och system.

I spåren av Schrems 1 och 2 har det spridit sig en rädsla i många organisationer och företag för hur och var känslig data ska lagras för att den inte ska riskera att lämnas ut till USA eller något annat utomeuropeiskt land.

– Tänk om all data i Sverige lagrades på ett nodnätverk. Då hade vi på riktigt ägt vår data och inte behövt oroa oss för cloud act. 

Mårten Bergsten tror att de höjda kraven kommer att föra frågan om cybersäkerhet ännu högre upp på agendan.

– På samma sätt som många företag stressat upp sig för gdpr, borde människor kanske stressa upp sig för det här. Det vanligaste vi får höra när vi är ute och presenterar våra tjänster för kunder är att ”Det där verkar bra, men inte idag”, säger Mårten Bergsten.

I dagsläget återfinns delar av JS Security kundbas inom bank, finans och transport. Framöver tror vd:n dock att flera segment kommer att vara intresserade av JS lösning.

– Telekomsektorn borde exempelvis vara intresserad av vår lösning med tanke på hur mycket känslig data de hanterar. Sedan tror jag också att den offentliga sektorn kommer att följa efter, betonar Mårten Bergsten.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.