Uppsving för elektroniska etiketter

Rfid, elektroniska etiketter för trådlös överföring av information, kommer att få ett genombrott under nästa år. Det förutspår Unisys som menar att många företag nu är redo att lämna pilotfasen.

Enligt Unisys står rfid-tekniken (radio frequency identification) inför ett betydande genombrott i slutet av 2006. Tekniken är intressant inte minst inom transportbranschen. Undersökningar från Unisys pekar på att användningen av rfid-teknik inom flygbranschen kan komma att fördubblas under 2006, bland annat till följd av ett nyligen antaget regelverk för passiv rfid-teknik inom godstransport och flygplansdelar.

Tekniken kan även användas inom detaljhandel och konsumentvaror, bilindustri, sjukvård, medicin och försvar. Bland annat finns det exempel på sjukhus som testat tekniken där patienter bär sin medicinska historia i ett rfid-armband. Läkare och sjuksköterskor kan därmed identifiera patienter på sekunden och direkt få tillgång till en säker databas som innehåller detaljer om den medicinska historien och vilka mediciner som ska användas.

Under 2005 har standarden Gen 2 antagits. Det är en standard för passiv rfid, som möjliggör global användning av en standardiserad säker etikett.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.