Uppsving för gprs i USA

Telekomanalysföretaget Berg Insight förutspår i en ny rapport ett uppsving för gprs i Nordamerika. Anledningen är att Mobitex och andra analoga trådlösa nätverk tas ur drift inom det närmaste året. Utrustningen kommer främst att ersättas av gprs som därmed stärker sin roll inom maskin-till-maskin kommunikation i USA.

Totalt handlar det om en till två miljoner larmsystem, kortterminaler och gps-utrustning för lastbilar samt trailers, vilka idag använder Mobitex samt amps, som är den amerikanska motsvarigheten till NMT. Bakom teknikskiftet ligger den amerikanska telekommyndigheten FCCs beslut att tillåta att de operatörer som idag driver analoga nät ska få använda sina tilldelade frekvenser för mer effektiva digitala teknologier. Exempelvis vill Sprint Nextel, som under 2006 förvärvade USAs ledande Mobitex nätoperatör Velocita Wireless, frigöra frekvensutrymme för sitt planerade wimax-nät.

I rapporten konstateras också att den generella tillväxttakten för maskin-till-maskin kommunikation kommer att vara hög i Nordamerika de närmaste åren, framför allt inom fordonsindustrin. År 2011 väntas personbilar utgöra över 70 procent av maskin-till-maskin marknaden i Nordamerika.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.