Urbanista Los Angeles – lurar som laddas med solceller

test Banbrytande funktion levererar tyvärr inte riktigt i solfattiga Sverige.

Urbanista Los Angeles – lurar som laddas med solceller

Under solen inget nytt, brukar det ju heta. Men Urbanistas nya trådlösa hörlursmodell Los Angeles bjuder faktiskt på en riktigt spännande nyhet: inbyggda solceller som står för uppladdningen av batterierna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Tekniken i sig är definitivt inte särskilt ny – redan på 80-talet fanns det miniräknare med inbyggda solceller – men av olika anledningar har den inte börjat användas i så stor omfattning i alla de där små elektronikprylarna som vi är beroende av i vår vardag.

I princip helt osynliga

Solcellstekniken i Los Angeles heter Powerfoyle och tillverkas av Exeger. Solcellerna är placerade på ovansidan av bandet som vilar ovanpå ditt huvud och är i princip helt osynliga.

Men hur bra fungerar då tekniken i solfattiga Sverige i mitten av november? Faktiskt ungefär lika dåligt som vi hade förväntat oss. När vi tar en promenad utomhus en gråmulen dag visar det sig att lurarna förbrukar 10,4 milliampere och bara laddas med 0,2 milliampere.

Det är busenkelt att ha koll på status för laddningen med den mobilapp som Urbanista tagit fram. Här ser du i realtid hur mycket ström som tillförs batterierna och hur mycket som förbrukas.

En timmes solljus ger två timmars laddning

Om du befinner dig utomhus i strålande solsken så ska laddningsgraden öka även om du lyssnar samtidigt. En timmes solljus ger nämligen två timmars lyssning enligt Urbanista, men det är alltså något som vi inte lyckades komma i närheten av.

Fakta

FAKTA OCH BETYG

Urbanista Los Angeles
Typ: Trådlösa hörlurar som laddas med inbyggda solceller.
Fungerar med: Dator, smartphone och tablet. Androdi och IOS.
Anslutning: Bluetooth 5.0.
Batteridrifttid: 80 timmar.
Mikrofon: ja.
Färger: svart och guld.
Anslutning: usb-c för uppladdning.
Övrigt: Urbanistas mobilapp låter dig se laddningsgraden och hur mycket energi som förbrukas respektive tillförs batteriet.
Cirkapris: 1995 kr inkl moms.

Betyg: 6,8
Prestanda: 6
Kvalitet och design: 5
Användarvänlighet: 8
Innovation: 9
Prisvärde: 6

Lurarna laddas även i inomhusbelysning, dock inte lika effektivt som med solens strålar. När vi ställde oss under den starkast lysande taklampan på kontoret visade laddningen blygsamma 0,6 milliampere.

Tyvärr har Los Angeles också en del andra mindre angenäma egenskaper. Vi upplever passformen som bristfällig, särskilt för personer med lite större öron. Kåporna känns obekväma och spännbandet är på tok för hårt – vi får nästan känslan av att gå omkring med huvudet i ett skruvstäd. Tyvärr är hörlurarna också lite tyngre än de flesta andra, liknande modeller.

Vi tycker också att de fysiska knapparna är aningen för små och inte lika enkla att känna sig fram till som på många andra hörlurar som vi testat.

Fyllig och luftig stereobild

Ljudmässigt får Los Angeles godkänt men inte mycket mer än så. Basåtergivningen är rik, men mellanregistret känns tunnare. Stereobilden är dock fyllig och luftig. Våra kollegor tycker att den inbyggda mikrofonen gör ett bra jobb under telefonsamtalet, men om du kommer att tillbringa mycket tid i telefonkonferenser är det här inte det bästa valet.

urbanista

Nämnas kan också att mobilappen inte ger möjlighet till justeringar av eq, något som flera konkurrenter kan erbjuda.

Anc-funktionen (active noise canceling) får fullt godkänt, men i likhet med många andra liknande produkter hörs ett svagt brus när funktionen är aktiverad.

Sammanfattningsvis är vi inte särskilt imponerade av solcellsladdningen i ett novembergrått Stockholm. När det gäller övriga egenskaper är det här inte heller våra favorithörlurar just nu, men vi uppskattar ändå Urbanistas innovationsförmåga.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.