Usel kundservice tycker svenskarna

Leverantörer av bredband och telefoni bör se upp. Över hälften av svenskarna byter bolag om kundtjänsten är för dålig, och bredbandsleverantörerna har sämst service enligt kunderna.

Nästan 60 procent av svenska folket har en eller flera gånger bytt leverantör på grund av långsam telefonservice. 45 procent undviker att kontakta företag och myndigheter på grund av deras bristande service. Sämst betyg får telefoni- och bredbandsleverantörer. Det visar CRM-förtetaget SAPs kundserviceindex.

På frågan hur ofta man har gett upp och lagt på luren på grund av långsam service det senaste året svarar 48 procent att det skett var tredje gång eller oftare – i Blekinge är motsvarande siffra hela 65 procent. Att komma fram på telefon är heller ingen garanti för att få service – 40 procent konstaterar att de var tredje gång eller oftare som samtalet kopplas fram ändå inte fått tillräcklig hjälp för att lösa sitt ärende.

– I många organisationer finns det en inbyggd kultur att service är något som kostar. I själva verket är god service intäktsdrivande och till och med avgörande för att få behålla sina kunder, säger Magnus Clementson, försäljningsdirektör SAP BCM i Norden.

Många organisationer erbjuder idag möjligheten att få bli uppringd senare om kön är lång, så kallad call back. Det är dock inte en uppskattad tjänst bland svenskarna. 49 procent vill få sitt ärende avklarat direkt, 20 procent kan tänka sig att bli uppringda – om det sker inom fem minuter.

Fakta

Andel som är positiva till kundservice inom: Baserat på intervjuer med 1 100 svenskar

Bank 78 %

p>Försäkringsbolag 62,5 %

Vårdcentral 42,7 %

Mobiloperatör 41,8 %

Kommun 40,6 %

Telefonleverantör 38,7 %

Bredbandsleverantör 38,5 %

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.