Utvecklare kör webrtc på Ericssons plattform

Ericsson har tagit fram en plattform för webbutvecklare som kombinerar den nya webrtc-tekniken med ims i operatörernas nät. Vilken pryl som helst med en webbuppkoppling kan bli en öppen kommunikationsenhet.

Utvecklare kör webrtc 
på Ericssons plattform

Förväntningarna på webrtc, web real time communications, är stora. Att kunna köra realtidsbaserade kommunikationstjänster i en webbläsare utan stöd av någon plug-in öppnar för en ny era av innovation inom kommunikationsområdet.

Webrtc håller på att standardiseras med hjälp av branschorgan som W3C och IETF. I de sammanhangen är Ericsson med och bidrar. Under förra året släppte telekomjätten även den experimentella browsern kallad Bowser med stöd för just webrtc, html5 och ims-baserade nätmiljöer.

Hjärnaktivitet styr samtal

Nu har Ericsson lanserat vad de kallar för världens första ims-baserade webrtc-plattform. Med den kan webbutvecklare skapa kommunikationstillämpningar som vi inte har sett like till tidigare.

Exempel på det kom fram vid den amerikanska operatören AT&Ts utvecklarkonferens förra veckan. Där vann Ruggero Scorcioni första pris för sin app för samtalsstyrning, kallad Good Times.

– Jag använder ett headset som kan avläsa hjärnaktiviteten och skickar informationen till molnet. Alla inkommande samtal filtreras där och när jag är upptagen i intensiv aktivitet uppmanas personen att ringa igen vid en senare tidpunkt, demonstrerar Ruggero Scorcioni i samband med prisutdelningen.

Explosion av innovation

Ericsson menar att tävlingen i Las Vegas är bevis för att det finns mer innovation inom kommunikation idag än vad det gjort på 30 år. Den nya teknikplattformen gör att vilken enhet som helst kan bli nådd via ett vanligt mobilnummer och utvecklarna kan släpp loss sin kreativitet på nya sätt.

– Utvecklare tillåts att betrakta en vanlig telefon som en digital ström och innovera utifrån det. Spela in, transkribera, situationsanpassa och översätta på vilken enhet som helst, med användning av våra vanliga mobilnummer – vi är bara i början av de nya möjligheterna, säger Geoff Hollingworth, chef för affärsinnovation för Ericsson i Nordamerika.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.