Valde Google istället för Microsoft: ”Inget kontroversiellt beslut”

Kontoret Enklare, billigare och med liknande prestanda. Fortnox valde redan för tio år sedan att satsa på Google.
– Vi var ganska tidiga med att erbjuda en molntjänst och ville helt enkelt leva som vi lärde – genom att själva använda oss av molntjänster, säger it-chefen Peter Hall.

Valde Google istället för Microsoft: ”Inget kontroversiellt beslut”
Peter Hall, it-chef Fortnox

Fortnox är en molnbaserad plattform för ekonomiadministration som riktar sig till småföretag, redovisningsbyråer, föreningar och skolor. Peter Hall berättar att de gick över till Google systemverktyg redan 2010 – dessförinnan hade de i princip bara använt sig av en egen mailserver.
– Detta var rätt tidigt och då var det inte så vanligt att man lade ut mailen varken hos Microsoft eller hos Google. Att vi valde Google var för att deras plattform bedömdes vara mest mogen och många hade dessutom erfarenhet av den privat, säger Peter Hall, it-chef på Fortnox.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Peter Hall berättar att de till en början bara använde Googles mail- och kalenderfunktion, men att det även fanns ordbehandling, kalkylprogram och en videokonferensfunktion tillgängligt – som då ännu låg i sin linda.
– Efterfrågan på videomöten har exploderat i samband med pandemin och vi har därför standardiserat videokonferensutrustning i alla konferensrum där man kopplar upp sig till mötet via en knapptryckning.

Anser Google är smidigare

För egen del tycker Peter Hall att Googles lösning är smidigare i mötessituationer.
– Google har inte ens brytt sig om att erbjuda någon ”tjockklient” [en programvara som ska installeras reds.anm] utan allting går via webbläsaren. Det går ju även att använda Teams och Zoom via webbläsaren – men där känns det mer som ett påhäng, säger han.

Peter Hall återkommer till att de egentligen aldrig valde bort Microsoft Teams. I början av året ställdes frågan om vilken leverantör de skulle ha på sin spets, då man var tvungna att förnya sitt avtal med Google.
– Efter att ha använt deras program i tio år var vi rätt inkörda. Och eftersom vi har hundratusentals dokument i Google Drive och massa mailkonton som måste migreras kände vi att det skulle behövas en rejäl uppsida – som ett mycket lägre pris – för att vi skulle fundera på att byta leverantör. Priserna är något billigare, till Googles fördel, och vi bedömer att funktionerna är förhållandevis lika. Om vi skulle ha bytt till Microsoft hade vi dels fått hantera ett enormt datamigreringsprojekt men också fått byta ganska mycket datautrustning.

Var det ett kontroversiellt beslut att använda Google?

– Nej, inte alls. Men många nyanställda som kommer från större företag blir lite förvånande eftersom de oftast har arbetat med Microsofts produkter tidigare.

Är det något ni saknar med Googlelösningen som Microsoft kan erbjuda?

– Det enda är ekonomiavdelningens behov att kunna använda Excel istället för Googlesheets. Där har vi en jätteutmaning. Och de som är Powerpoint-proffs tycker att det är svårare att få till lika snygga presentationer med Googles verktyg.

Finns det något som är bättre med Google?

– Ja, dokumenthanteringen med Google Docs och Google Sheets är bättre och det är en enklare användarupplevelse för alla utom ”power users” egentligen. Googles lösning är mer avskalad – vilket gör det lättare att komma igång.

Vilka delar av Googles system använder ni idag?

– Mail, kalender, videokonferens och all dokumenthantering, Google kalkylark, Google docs och deras presentationsverktyg. Och Google jam board – både digitalt, men vi har också fysiska jam boards på kontoren.

Vilka funktioner ser du att ni kommer att använda mer på sikt?

– Jag tror att vi kommer att använda jam board-funktionen mer och investera i fler fysiska skärmar på kontoren. På det sättet är Googles verktyg jättebra, eftersom vi kan se exakt hur mycket och vilka verktyg som används vid varje möte.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.