Våldsam ökning av den globala internettrafiken

Internet En tredubbling av trafiken och mer än 28 miljarder uppkopplade enheter.
Om fem år kommer ”årsförbrukningen” att vara lika stor som internets 32 första år sammanlagt.

Våldsam ökning av den globala internettrafiken

Det är i sin årliga rapport Visual Networking Index som Cisco analyserar den globala internettrafiken och ger en prognos över hur utvecklingen kommer att se ut framöver. Så vad kan vi då förvänta oss?

Enligt rapporten är just datamängd något som kommer explodera framöver. 2022 kommer totalt 396 exabytes (ca 425 201 716 381 GB) att skickas i månaden. Vidare kommer ”intenetbefolkningen ha ökat från 3,4 miljarder till 4,8 miljarder – eller cirka 60 procent av jordens innevånare.

Från stationärt till mobilt

En annan tydlig trend som Cisco ser är att vi rör oss från stationär- till mobil internetanvändning. I dag står datorer för 41 procent av internettrafiken globalt och smartphones endast för 18 procent. 2022 kommer siffran vara den omvända, 44 procent i smartphones och endast 19 procent i datorer. Och om fem år så kommer video utgöra hela 82 procent av alla internettrafik.

Rapporten lufter fram att Sverige är en toppnation när det kommer till bredbandshastighet. Det stora skälet till det är regeringens satsning på att få ut fiber i hela landet.

Sverige i topp

– Sverige ligger i topp när vi kollar på genomsnittlig bredbandshastighet. En viktig förklaring till detta är att vi ligger långt fram i arbetet med att tillgängliggöra fiberanslutningar. Samtidigt har vi även en hög mognadsgrad och en välutbyggd mobilinfrastruktur vilket ger oss lysande förutsättningar att fortsätta vara ett föregångsland även framöver när 5G-uppkopplingar på allvar tar plats på marknaden”, säger Erik Sohlman, Head of Architecture & Technology på Cisco Sverige.

Cyberhotet ökar

Men allt är inte positivt med mer uppkopplade saker och ökad datatrafik. Cisco tar även upp att cyberhotet ökar och att det om fem år kommer att vara en rejäl ökning av hackerattacker. DDoS-attacker, eller så kallade överbelastningsattacker, beräknas öka med i snitt 14 procent om året – något som innebär att det 2022 kommer att ske 14,5 miljoner attacker. Och en attack kan motsvara upp till 25 procent av ett lands internettrafik under attack-tiden. Läs hela rapporten här.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!