Var fjärde femåring har egen surfplatta

Mobilt Tillsammans med TNS Sifo har Telenor undersökt svenska barns tillgång till smarta mobiler och surfplattor. Den visar att nästa var fjärde femåring redan är surfplatteägare.

Att barn är bra på att använda mobil teknik är knappast någon nyhet för svenska föräldrar och snart sagt varje unge tycks peta på en pekskärm eller två. Exakt hur vanligt det blivit att barnen dessutom får egna mobila enheter står klart sedan Telenor låtit TNS Sifo intervjua 2195 föräldrar om deras barns mobila prylar. Undersökningen som genomfördes i oktober visar att genomsnittsåldern för när man får sin första smartphone nu är 8,7 år och vid 11 år har 9 av 10 svenska barn hunnit få eller köpa en.

Ännu mer anmärkningsvärt är kanske att så många som 24 procent av femåringarna har en egen surfplatta.

– Barnen ritar, ser på film och spelar långt innan de lär sig läsa och skriva. Jag har själv en tvååring som redan nu hanterar surfplattan som om den var det mest naturliga i världen, säger Daniel Särefjord, konsumentchef på Telenor Sverige.

Samtidigt visar undersökningen att i knappt 10 procent av familjerna har barnen inte alls tillgång till några mobila enheter.

– Men på bara ett år har den här gruppen halverats, förra året var det ungefär 20 procent som uppgav att deras barn inte hade tillgång till en smart mobil eller en surfplatta, säger Daniel Särefjord.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.