Ericsson: Vår teknik kan vara det som gör att vi klarar 1,5-gradersmålet

Hållbarhet 5g är framtiden, men inte bara ur en snävt teknisk synpunkt. Den nya generationens mobilnät kan även vara det som gör att vi klarar av de globala klimatmålen.
– Få pratar om det men 5g handlar även om att dra ner energiförbrukningen i näten, säger Mats Pellbäck Scharp på Ericsson.

Ericsson: Vår teknik kan vara det som gör att vi klarar 1,5-gradersmålet

Det var under ett presseminarium som Ericsson gav en uppdateraring om det allmänna läget för 5g, hur marknaden utvecklas, var man har gjort har de första implementeringarna – och hur tekniken appliceras i transportsektorn. Men man pratade även även om 5g ur ett hållbarhetsperspektiv.

– För oss är miljöfrågan viktig och vi har på fem år lyckats få 48 procents reduktion av våra koldioxidutsläpp. Nu har vi ett nytt mål att minska med ytterligare 35 procent fram till 2022, säger Ericssons hållbarhetschef Mats Pellbäck Scharp.

Enligt Mats är ofta hållbarhet och energieffektivitet något som missas när man pratar om 5g-tekniken. Det mesta handlar istället om överföringshastigheter och korta svarstider. Men för att vi ska kunna nå klimatmålen är just det här en brännhet fråga.

– Med 4g ligger nätet och sänder till alla enheter i 46 procent av tiden, det berättar att det finns. Med 5g är motsvarande bara 2 procent. Det är en enorm skillnad och vår teknik kan vara det som gör att vi klarar 1,5-gradersmålet .eller hamnar i ett 3-graderssamhälle, säger han.

Och här har Ericsson ett riktigt ess i rockärmen. Dels har de sett till att alla produkter de skickat ut sedan 2015 är redo för skiftet till 5g. Och dels så har man ett enormt viktigt patent kring spektrumdelning.

Det förstnämnda av de två innebär att när dessa enheter ska uppgraderas till 5g – är det mer eller mindre bara en mjukvaruuppdatering som ska till. Här måste konkurrenter istället åka ut och byta ut komponenter eller hela enheter.

Det andra är teknik som kallas för ”Ericsson Spectrum Sharing”, där 5g i mån av utrymme använder bandbredd i 4g-nätet. Och det här är ett trumfkort då det dels ger effektivitesvinster – samt gör att tekniken kan rullas ut flexibelt och snabbt. Dessutom är det ett patent som ligger utanför 3GPP, säger Mats.

– Det här är vi unika med och inget som våra konkurrenter har.

Måste få ett klimatledarskap

Men även om man har tekniken så anser Mats att det måste ske en hel del politiska förändringar när det kommer till hur man tänker på nätutveckling och 5g.

– Världsbanken har sagt att man kommer fördubbla sina investeringar i nätinfrastruktur. Nu ska man lägga två procent i stället för en… förstå att vi inte står och gör vågen för en sådan ”satsning”. Med den ambitionsnivån kommer man aldrig nå klimatmålen, säger han.

Så vad krävs då för att vi ska kunna stävja utvecklingen och värna om vår jord.

– Det krävs ett tydlig klimatledarskap. Men även att vi måste få folk att se till samhällsnyttan och hållbarheten även när vi pratar om den här tekniken, säger Mats Pellbäck Scharp

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.