Varannan svensk positiv till att använda ChatGPT i jobbet

AI Hälften av svenskarna tror att ChatGPT och liknande ai-tjänster kommer att kunna hjälpa dem på olika sätt i deras arbete framöver. Men samtidigt använder bara 17 procent av dem ai-tjänster i jobbet i dagsläget.

Varannan svensk positiv till att använda ChatGPT i jobbet

Hälften av svenskarna tror att ChatGPT och liknande ai-tjänster kommer att kunna hjälpa dem på olika sätt i deras arbete framöver. Men samtidigt använder bara 17 procent av dem ai-tjänster i jobbet i dagsläget.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Varannan svensk (49 procent) som har ett jobb har en positiv inställning till ai-tjänster som ChatGPT, enligt en Sifo-undersökning med 1 264 sysselsatta svenskar som Kvadrat låtit göra. Av dessa svarar 38 procent att de tror att ChatGPT kommer att förenkla deras arbetsliv och hjälpa dem att spara tid medan 11 procent tror att ChatGPT kommer att hjälpa med att utveckla deras kompetenser.

– Det har pratats länge om ai-revolutionen men först nu, med kraftfulla verktyg som ChatGPT, har ai-nyttan tillgängliggjorts för fler. Det går snabbt nu och det gäller att hänga med. Det enklaste sättet att förstå möjligheterna med ai är genom att pröva. En ai-tjänst kommer inte att ta ditt jobb utan andra människor som använder ai, säger Isac Hellwig, vd för Kvadrats inkubator Inkubik.

Men trots att många har en tilltro till potentialen i ChatGPT:s roll i deras framtida arbetsliv är det än så länge få som använder tjänsten. Endast 17 procent använder en ai-tjänst i jobbet i någon utsträckning och bara en procent använder ai-tjänster dagligen. 7 av 10 (71 procent) använder aldrig ChatGPT i sitt jobb.

Män använder ChatGPT i större utsträckning än kvinnor: 20 procent av männen mot 13 procent av kvinnorna. En annan skiljelinje i användningsgraden är storstad mot övriga landet: 22 procent av de boende i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö använder ChatGPT mot endast 13 procent i övriga landet. Skillnaden mellan människor i olika åldrar är något överraskande inte särskilt stor.

Resultat från undersökningen:

·       49 procent har en positiv inställning till AI-tjänster som ChatGPT.

·       38 procent tror att ChatGPT kommer att förenkla deras arbetsliv och hjälpa dem att spara tid.

·       11 procent tror att ChatGPT kommer att hjälpa dem utveckla deras kompetenser.

·       17 procent använder ChatGPT eller andra liknande ai-baserade tjänster i yrket idag.

·       En procent använder ChatGPT dagligen i sitt jobb.

·       71 procent använder aldrig ChatGPT i arbetet.

·       20 procent av männen och 13 procent av kvinnorna använder ChatGPT.

·       22 procent av de som bor i storstadsregionerna använder ChatGPT mot 13 procent i resten av landet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.