”Varför skulle inte Europa kunna bygga ett flertal Amazon?”

Molntjänster Det är spännande tider för molntjänst-företaget City Network från Blekinge. Med en kapitalstark ny ägare i bakgrunden och en allt hårdare reglering av datahantering finns stora chanser för tillväxt.

”Varför skulle inte Europa kunna bygga ett flertal Amazon?”

EU jobbar hårt för att stärka medborgarnas integritet och cybersäkerheten, där gdpr satte tonen. Med Cyber security act, Schrems II-domen och projektet Gaia X med en europeisk molninfrastruktur är det tydligt att europeiska företag och myndigheter har många frågor att ta ställning till när de hanterar sin digitalisering.

Ett företag som säger sig kunna lösa många av dessa frågor är svenska City Network från Karlskrona. De har två molntjänster där den ena är en bred lösning och den andra riktar sig mot branscher som bank-sektorn där det finns stora krav på compliance.

I höstas sålde grundaren och vd:n Johan Christenson bolaget till EQT-ägda Iver. Iver är i grunden sammanslagningen av Candidator och DGC 2018 och är stora på it-drift. City Network kommer att fortsätta att köra sitt race med att bygga en utmanare till Amazon och Microsoft.

– Nu får vi chansen att växa ännu mer. De senaste tio åren har vi byggt tjänster som konkurrerar med de globala jättarna. Vi har bra publika moln, men vi har inte lika många tjänster som amerikanerna. Med mer kapital kan vi ta igen det, säger Johan Christenson på videolänk från hemmet i Karlskrona.

Hur mycket påverkar EU:s arbete er bransch?

– EU:s ledarskap har verkligen visat att man arbetar hårt för att öka Europas digitala suveränitet och exempelvis är projekt som GAIA-X viktiga för den utvecklingen. Självklart är detta positivt för vår utveckling där vi bara kan hålla med kommissionen att Europa behöver stärka sin självständighet inom digital infrastruktur. Varför skulle inte Europa kunna bygga ett flertal Amazon?

Vad skiljer då er tjänst från den hos Amazon eller Microsoft från ett datasäkerhetsperspektiv?

– Skillnaden är tydlig där vi är europeiska och jobbar väldigt hårt att inte bara garantera gdpr – utan även många andra lagar och ramverk som våra kunder måste följa i Sverige och Europa. Det vill säga modern infrastruktur som följer inte bara lagar men även europeiska värderingar. Vi är europeiska och har europeiska ägare, inte bara datacenter i ett visst land.

Johan Christenson pekar också på ytterligare en viktig skillnad och det är att City Networks tjänster bygger på Open source. Det innebär att det finns fler som kan bidra till utvecklingen av tjänsterna.

Med EQT-ägda Iver i bakgrunden är målet tydligt inställt på tillväxt för City Network som idag har sina flesta kunder i Norden. Målet är nya kunder i Europa och i resten av världen.

Hur mycket kan ni växa på tre år?

– Vi har en tydlig målbild i att växa i främst Europa och Tyskland är en viktig marknad där. De har inte velat kring data på samma sätt och där finns det hundratals bolag som har signat upp sig på att köpa från bolag som oss. Tyska bolag sätter ofta ribban för vad som kommer att krävas av som leverantör så lyckas vi där kommer vi att lyckas bra på andra ställen också, säger Johan Christenson och fortsätter:

– Så om tre år finns vi i fler delar av Europa – och det kommer att ske både genom organisk tillväxt och genom köp av andra bolag. Där kommer det att vara både så att vi köper räckvidd och att vi köper tjänster som går vår tjänst bättre.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.