Världens första 4g-operatör?

Den brittiska uppstickaren Truphone har utsett sig själva till världens första 4g-operatör. Med operatörens mobilnät kan användaren ringa via wlan där det finns tillgängligt och därmed kraftigt sänka sina samtalskostnader.

Truphones nät bygger på en mjukvaruinfrastruktur innebär att mobilsamtal och sms går via wlan och internet där trådlös uppkoppling finns tillgänglig, i annat fall skickas samtalen via det vanlig mobilnätet. Förutsättningen är att telefonen har stöd för wlan.

Nätet består med andra ord av en kombination av privata och publika trådlösa nät över hela världen där varje ny person som ansluter sig till Truphone också bidrar till att bygga ut det globala nätet. I teorin skulle det vara möjligt att ringa ett samtal tvärs över jordklotet utan att gå via de vanliga mobilnäten. Detta skulle enligt Truphone kunna innebära kraftigt sänkta kostnader för användarna.

Förutom röstsamtal erbjuder Truphone tjänster för sms, närvaro och röstbrevlåda.

Truphone vill gärna kalla sig väldens första 4g-operatör och om de kan leva upp till detta återstår att se. Den exakta definitionen av 4g är ännu inte fastställd, men normalt brukar man tala om att att nätet ska bygga på ip-infrastruktur, använda öppna internetstandarder och hålla höga datahastigheter.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.