Världsledande operatörer besöker Tele2: ”Spännande kunskapsutbyten”

Operatörer Just nu samlas många internationella operatörer i Stockholm när Tele2 står värd för årets första upplaga av NGMN Forum.

Världsledande operatörer besöker Tele2: ”Spännande kunskapsutbyten”
Yogesh Malik och Arash Ashouriha.

NGMN Forum drivs av NGMN Alliance (Next Generation Mobile Networks Alliance), ett öppet forum för världsledande telekomoperatörer som arbetar för att säkerställa att nästa generations nätverk möter operatörernas krav och användarförväntningar.

 Drygt 30 operatörer från världens olika hörn har samlats på Tele2:s huvudkontor i Stockholm och lika många deltar digitalt.  Forumet pågår 9–10 maj, och Tele2 står också värd för NGMN Aliance efterföljande styrelsemöte.

 – Detta är en tid av betydande förändring för oss telekomoperatörer och vi är glada att Tele2 står värd för mötet med NGMN Forum. Forumet kommer att ge oss en möjlighet att få uppdateringar om NGMN:s arbete med disaggregerade nätverk, framtida 6G-lösningar och Green Future Networks samt att även dela insikter och utmaningar kring utvecklingen av nästa generations nätverk, säger Arash Ashouriha, ordförande i NGMN styrelsen.

 Också arrangören Tele2 är naturligtvis positiva. Bolagets it- och teknikchef Yogesh Malik sitter också i styrelsen för NGMN.

 – Det är väldigt häftigt att vi är värd för det här. Trots att vi agerar på olika marknader och till och med kontinenter är många av utmaningarna vi operatörer står inför liknade. NGMN Forum öppnar verkligen upp för spännande kunskapsutbyten, säger Yogesh Malik.

 På agendan står bland annat utvecklingen av disaggregerade nätverk och framtida 6g-lösningar.

 – Nätverken bortom 5g är och vilken riktning konnektiviteten kommer att ta är ju gemensamma frågor för alla operatörer världen över. Kommer det att handla om att ha kapacitet för flera uppkopplade enheter på en lite yta eller kommer det att handla om ännu bättre thorughput och lägre latenstider än 5g? Det vet vi inte än, men det är intressanta frågor att diskutera.

 Skapandet av gröna och hållbara nätverk är också en viktig del på NGMN Forum.

 –  Norden och Baltikum har kommit väldigt långt eftersom vi har en stor tillgång till grön el. Det gör att vi kan bädda in ai och machine learning för att sätta basstationer i viloläge och att vi kan också cirkulera luften i datacentren.

 Som bekant håller Tele2 på för fullt med sin 5g-utrullning och när den processen är klar har bolaget ett ambitiöst hållbarhetsmål.

 – När vi är färdiga med att byta ut alla basstationer vågar jag säga att vi kommer att vara världens modernaste operatör. Dels eftersom den nya utrustningen är väldigt mycket mer energisnål än den gamla, men också eftersom vi lägger in flera ai-modeller som körs på på flera olika nivåer parallellt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.