Varningen: ai-klonade röster används av allt fler bedragare

säkerhet Klonade röster som används i robotsamtal förutspås leda till förluster på 76 miljarder dollar nästa år.

Varningen: ai-klonade röster används av allt fler bedragare

Utvecklingen på ai-området går snabbt och idag är det enkelt gjort att klona den mänskliga rösten, något som många illasinnade bedragare upptäckt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Enligt analysföretaget Juniper Research väntas robotsamtal som bedragare utför med hjälp av klonade röster leda till förluster på 76 miljarder dollar globalt sett under nästa år. Det innebär en ökning med 12 miljarder dollar jämfört med 2023.

Däremot tror Juniper att vi kan vänta oss en vändning 2026, eftersom ny teknik och standarden STIR/SHAKEN kan hjälpa operatörerna att minska mängden robotsamtal och spoofing-försök, detta eftersom samtalen måste autentiseras med hjälp av en digital signatur.

Enligt Juniper är den största utmaningen att hantera hotet från ai-baserade röstkloner, eftersom tekniken kan användas för att imitera en person som offret känner på ett mycket realistiskt sätt. Här gäller det att sätta stopp för bedragarnas robotsamtal innan de kopplas vidare till abonnenterna.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.