Vass kamera i Vision 3T – men sjösjuk automatisk inzoomning

Test Epos ger sig in på kameramarknaden med Vision 3T, en kamera för Teams room. Superenkel att komma igång med, men hoppig automatisk inzooming ger sjösjuk känsla.

Vass kamera i Vision 3T – men sjösjuk automatisk inzoomning

Epos, tidigare Sennheiser, är stora på headset-marknaden. Men när de ger sig in på videomötes-området är de nybörjare. Vision 3 är en serie där T är den första varianten som är anpassad för Microsoft Teams. Senare kommer en för Zoom och en generisk variant.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

3-serien har en bar med en kamera från Sony och två mikrofoner. Ljudet sköts dock helst av Epos högtalarpuck Sp30 som följer med när du köper baren.

Sp30 kopplas in med usb-sladd, dit du också behöver koppla in el, hdmi till skärmen och nätverkskabel. Att komma igång från öppnande av kartongen till att första mötet är igång tog oss 20 minuter, och då var genomgång av samtliga inställningsmöjligheter medräknade.

Det här är nog det enklaste systemet att komma igång med hittills som vi testat – och en stor orsak till det är att i 3T finns det android som styr enheten. Det betyder att vi inte behöver synka med dator, utan Vision 3T klarar sig helt själv.

Fakta och betyg

Epos Vision 3T

Tillverkare: Epos. Pris: Cirka 13000 kr exkl moms. Kamera: 4k-kamera med 112 graders vidvinkel (1080 p). Digital zoom. Mikrofoner: 2 mikrofoner, men medföljande högtalarpuck Sp30 tar över när den kopplas in. Mått: 280 x 55 x 28 mm. Vikt: 550 g. Övrigt: SP30-puck medföljer. Automatisk inzoomning av personer som talar. Certifierad för Microsoft Teams. Betyg: 7,2 Prestanda 7 Kvalitetskänsla 8 Användarvänlighet 8 Innovation 6 Prisvärde 7

När du loggat in, och det är lite knepigt att skriva med in användarnamn och lösenord med en fjärrkontroll bokstav för bokstav, så får du fram en meny där alla dina möten finns och det är bara att kliva in mötet med ett klick. Språkstöd finns än så länge på svenska så det är engelska som gäller i menyerna.

Den viktigaste meny-inställningen är bildutsnittet. Vision 3T är anpassad för mindre rum upp till åtta deltagare. Det betyder att den har en bra vidvinkel, men det går också att bra att ställa in tajtare utsnitt och höja eller sänka bilden beroende på om du har monterat den ovanpå eller under skärmen.

Här finns också en möjlighet att låta kameran zooma in det som den bedömer som viktigast i mötet. Här har Epos än så länge inte lyckats så bra – bilden blir hoppig och glider fram och tillbaka i rummet även om det bara är en person som sitter i rummet. Nog störande om man ser sig själv hoppa runt i rutan nere i högra delen av bildskärmen, men för de som sitter på andra sidan är det jobbigt. Flera mötesdeltagare klagade på sjösjuke-känsla under vårt test.

Eftersom det är en android-enhet så kommer den att uppdateras med vassare driv-rutiner framöver, men till dess rekommenderar vi att ni inte använder intelligent framing.

Med den avstängd är det här en angenäm upplevelse. Bilden är skarp och ljudet bra. Vi sätter den här i samma klass som de Poly-enheter som vi tidigare har testat, där X30 har bättre zoomning och fler ljud-funktioner.

Priset är 13000 exklusive moms, precis samma som för X30 utan touchskärmen som Poly rekommenderar (med den kostar den 17500).

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.