-->

Vässad insida, samma yttre

Mobiltelefoner Sonys nya Xperia Z1 är förvillande lik sin föregångare Z. Men bakom skalet finns mer pulver än tidigare och massor av nya kamerapixlar.

Vässad insida, samma yttre

Sony har blivit synonymt med vattentålighet och precis som de övriga Z-modellerna i Xperia-serien tål nya Z1 ett besök i duschen eller badkaret. Det unika med Z1 är istället den nya kamerasensorn som uppges motsvara de som normalt återfinns i tillverkarens digitalkameror. Antalet megapixlar i sensorn är nästan 21 vilket ska ge goda möjligheter till digital zoom utan att bilderna förlorar kvalitet. Med hjälp av nya fotoappen Timeshift går det dessutom att dokumentera snabba händelser in i minsta detalj, hela 61 bilder på två sekunder ska Z1 klara av att fånga.

”Lägg ut, lägg ut, lägg ut!”

En annan kul funktion som gör Sony-premiär i Z1 är möjligheten att live-sända video på Facebook med hjälp av telefonen. Appen som gör det möjligt har döpts till Social Live och har utvecklats i samarbete med det svenska streamingföretaget Bambuser.

Xperia Z1 är väl försedd med kraftresurser. Processorn är Qualcomms snabbaste, Snapdragon 800 med fyra kärnor som rusar på i 2,2 GHz. Snabbare än så blir det inte en mobiltelefon just nu.

I oktober ska de första exemplaren finnas ute i butikerna men redan vid lanseringen har bland annat operatören Tre börjat ta upp förhandsbeställningar. Hos dem kostar Xperia Z1 6 195 kronor inklusive moms.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.