Västerås får fortsätta kartlägga mobiler

Mobilitet Västerås stad får fortsätta att kartlägga besökares mobila enheter, men man tvingas att ändra på vilket sätt det sker.

Förra året installerade Västerås kommun utrustning som mäter hur besökare rör sig i stadskärnan. Enheter som haft wifi påslaget har kunnat registreras och mätas, men tidigare i år satte Datainspektionen stopp. Anledningen är att en av uppgifterna som samlas in är mac-adresser och eftersom de är unika för varje enhet slog Datainspektionen fast att det var information som kunde användas för att kartlägga en specifik individ. Nu får Västerås dock återuppta projektet efter att man presenterat åtgärder för att inte längre kartlägga individer, skriver IDG.

– Vi anser att de åtgärder som redovisas i planen är tillräckliga för att komma till rätta med bristerna. Åtgärderna innebär att det inte längre är möjligt att följa hur en person rör sig i Västerås stadskärna. De uppgifter som registreras sparas endast några sekunder. Det som återstår nu är att Västerås Citysamverkan ska informera de som kan bli registrerade och vi förutsätter att de följer planen även i den delen, säger Datainspektionens jurist Martin Brinnen.

Västerås planerar att följa punkten om bättre information genom att skriva mer på sin sajt och att sätta upp skyltar i staden.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.