Vätgas ska säkra reservkraften för bredbandsnät

nätverk Vattenfalls vätgasdrivna bränslecellsanläggning i Överkalix står redo när strömavbrott hotar bredbandsnätet.

Vätgas ska säkra reservkraften för bredbandsnät
Foto: Patrik Appelgren

Långvariga strömavbrott kan få förödande konsekvenser för olika slags nätverk, något som ställer höga krav på säker tillgång till reservkraft om olyckan är framme.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Nu har Vattenfall öppnat en anläggning för vätgasdriven reservkraft i Överkalix, som ska kunna strömförsörja bredbandsnätet under lång tid om behovet uppstår. Enligt uppgift ska det handla om Sveriges första vätgasdrivna bränslecellsanläggning som förser bredbandsnät med reserkraft.

– Den nya bränslecellsanläggningen är ett ytterligare steg framåt i vår ambition att tillsammans med partners skapa fossilfria lösningar som samtidigt kan leverera reservkraft under betydligt längre tid än tidigare lösningar. Det innebär att driften av telekommunikation kan upprätthållas både hållbart och långvarigt även i svårtillgängliga områden när det uppstått avbrott i den ordinarie strömförsörjningen, säger Patrik Appelgren, affärsutvecklare på Vattenfall Network Solutions.

Bränslecellsanläggningen omvandlar fossilfri vätgas till elektricitet och har byggts i samarbete med Ballard Power Systems och IT Norrbotten, som även är beställare av anläggningen. PTS, Post- och telestyrelsen har bidragit med finansiering eftersom man vill lära sig mer om hur man bygger säkra och robusta kommunikationsnät i utmanade klimat.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.