Ventelo satsar på pseudotråd

Operatören Ventelo ska börja erbjuda anslutning mot publika telenätet via ip-dslam. Därför investerar de nu i utrustning från Rad Data Communications, osm bygger på konceptet för så kallade pseudotådar.

Telekom idag har tidigare skrivit om ”pseudowires” i nummer 3 och 4 i år. Det handlar om en teknik för att skicka tdm-trafik över ip.

Nu har Ventelo bestämt sig för att dra nytta av pseduotrådarna. Operatören ska expandera portföljen med tjänster för affärskunder genom att utnyttja möjligheterna i ip-dslam:arna i Sverige och Norge. För att kunna göra det investerar man nu i en lösning från Rad Communications, som består av Rads Ipmux, tdm över ip-gateways för pseudotrådåtkomst, en centralplacerad gateway och företagets ethernet över dsl-system.

Samma funktion, lägre pris

– Traditionsenligt överför alternativa företag pstn-trafiken via dyra hyrda linjer. Ventelo kommer att gå till historien genom att nu kunna erbjuda samma tjänst med tdm-pseudotråd och ip-dslam, förklarar Mati Epstein, försäljningschef för Skandinavien på Rad Data Communications.

Helene Ålander, chef för nätverkstjänster på Ventelo, motiverar satsningen så här:

– Vi kan konvertera tdm:s pbx-trafik för överföring via Ventelos egna högkvalitativa ip-nätverk för att minska kostnaderna, och skapa fullständig kontroll ände mot ände med avseende på tjänsten. Samtidigt ges kunden samma höga kvalitet och omfattande funktionalitet.

– Ventelo kan med hjälp av tjänsten erbjuda kunderna mer attraktiva produkter på en marknad med stark konkurrens, konstaterar Helene Ålander.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.