Verktyg ska underlätta grön it

Två nya verktyg från IT&Telekomföretagen utlovar göra det enklare för företag och organisationer att inleda sin satsning på grön it och mäta framgången i arbetet.

I februari i år inledde IT&Telekomföretagen en satsning på grön it i syfte att göra det enklare för svenska företag och organisationer att arbeta mer miljöanpassat med it och samtidigt spara pengar. Som en del i satsningen lanserade branschorganisationen i våras ett nytt grön it-index som mäter hur företag och organisationer arbetar med miljöanpassad it.

Nya verktyg

Nu kommer nästa steg. Branschorganisationen presenterar två konkreta verktyg som ska göra det möjligt för företag och organisationer att minska miljöbelastningen med hjälp av it. Verktyget Grön-o-metern, ska hjälpa företag att införa grön it i den egna organisationen enligt IT&Telekomföretagens rekommendationer. Samtidigt presenteras också ett nytt webbaserat verktyg som företag kan använda för att mäta hur de själva ligger till mot grön it-indexet.

– Jag tror att många redan vet att it som verktyg kan minska belastningen på miljön. Det visar ju bland annat vårt Grön IT-index. Men, det kan behövas lite hjälp på traven med att komma igång. Förhoppningen är att Grön-o-metern samt det nya webbaserade verktyget ska erbjuda en konkret handledning för företagen i hur de ska inleda sitt arbete och hur de kan mäta framgången, säger Ewa Thorslund, näringspolitisk expert tillika projektledare för IT&Telekomföretagens satsning på grön it.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.