Amerikanska Vertiv driver datacenter runt om i världen och är en jätte med omkring 20000 anställda. Telekom idag ringde upp Daniel Breum i hans hem i Århus i Danmark för att prata framtiden i datacentret.
Vertiv: Många små datacenters möter trenderna i pandemin
Datacenter Den viktigaste trenden för datacenter är Edge med hjälp av många små container-stora centers. Det menar dansken Daniel Breum, ansvarig för Benelux och Norden på Vertiv.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Vilken är den viktigaste tekniska utvecklingen just nu i din sektor?
– Det är såklart Edge och förmågan att hantera beräkningar i molnet nära där kunden är. Den här utvecklingen kräver ett decentraliserat tankesätt där man inte längre ska bygga stora datacenters i kärnan av staden, säger han.
Det är det ju ändå många som gör. Till exempel håller Interxion och Atnorth med flera på att bygga nya anläggningar i Stockholm där det förs fram som en fördel att man ligger nära andra anläggningar där stora jättars molntjänster finns.
Vad bygger du din trendspaning på?
– Corona har skyndat på flera förändringar som redan var på gång i samhället innan pandemin, säger Daniel Breum.
Online-handeln har ökat rejält under pandemin och Daniel Breum köper sina dagligvaror på nätet och tänker fortsätta med det. I Danmark har man sett än åtta-faldig ökning av livsmedels-handeln på nätet sedan tiden före Corona och liknande siffror finns att hitta i resten av världen också.
Videomöten är de kontorsanställdas vardag just nu – och Daniel Breum som ansvarar för anställda i sju länder snittar på 10 videomöten om dagen.
Sverige låg redan innan pandemin i framkant vad gäller att träffa sjukvården i videomöten, och den utvecklingen har fortsatt under året.
Och arbetsresor har ju nästintill försvunnit när land efter land tvingats till lockdowns.
– Jag menar att online-shopping, arbete hemifrån, telemedicin och minskat jobbresande kommer att fortsätta efter att allt blir mer som vanligt igen och det ställer nya krav på digitaliseringen, säger han och fortsätter:
– Det här betyder att datacenter-leverantörer och konnektivitets-leverantörer måste vara inställda på att det kommer att krävas förmåga att hantera större datamängder i framtiden och att kraven kommer att ställas där folk är – inte där kontoren har funnits tidigare.
Vad betyder det för tekniken?
– Jag tror att det kommer att krävas en förändring där små datacenter kommer nära användarna så att man får maximal förmåga där de är. Vi är världsledande på container-baserade små datacenters, men det finns många andra som är duktiga också och tror på den här förändringen av branschen.
När kan vi se en sådan förändring?
– 5g kommer att skynda på en sådan här förändring eftersom det är lite samma tankesätt med utspridd förmåga att compute. Vi har redan sett den här utvecklingen i Norge och i UK och jag tror att det kommer mer inom ett två år. Det är väl bra om man kan ägna sig åt sina intressen som surfning på avlägsna platser samtidigt som man driver en e-handel därifrån.
Vad krävs för att det ska hända?
– Priserna måste gå ned och det har redan börjat hända.