Vertiv-toppen: ”Norden tickar av alla boxar”

Datacenter Det händer mycket i datacenterbranschen just nu. Vi har pratat med Vertiv-chefen Karsten Winther om branschtrender, ny teknik, hållbarhetsfrågan och Nordens potential som datacenterregion.

Vertiv-toppen: ”Norden tickar av alla boxar”
Karsten Winther, foto: Vertiv.

Det har gått mer än tio år sedan Facebook byggde sin första serverhall i Luleå. Efter det har flera stora globala teknikbolag följt efter och byggt datacenter runt om i Sverige och Skandinavien.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Dansken Karsten Winther, som är chef för datacenterjätten Vertiv i Europa, Mellanöstern och Afrika tror att Norden har goda chanser att bli en ännu större datacenterregion i framtiden.

 – Om du är en en hyperscaler eller en co-locator och vill du bygga ett datacenter är det ett antal grundläggande saker en plats behöver bocka av och i Norden tickar vi av alla boxar

 Vilka grundläggande saker handlar det om? 

 – Ett stabilt politiskt system, anständiga energipriser, låg latens och tillgång till mark. De städer som tidigare ansetts vara ”tier ett” som London och Amsterdam börjar dessutom nu bli ganska fulla.

– Det har gjort städer som Zürich, Dublin och Warzawa mer attraktiva. Jag skulle säga att Norden legat strax bakom där men nu kan det ändras.

 Varför?

 – Tillgången dels på mark är väldigt stor i Norden jämfört med många andra delar av Europa. Dessutom har du stabil tillgång till energi som blir bara viktigare och viktigare. I nyheterna kan vi läsa om hur städer som Dublin kämpar med att leverera ström.

– Dessutom har du i Amsterdam och på vissa andra platser haft en väldigt hätsk debatt kring datacenter. Jag uppfattar Norden som mer datacentervänligt och det gör oss också mer attraktiva.

 Många analytiker pekar på en rejäl tillväxttakt i datacenterbranschen under de kommande åren, drivet inte minst av ai-boomen.

 – Samtidigt har vi inte sett samma ai-drivna tillväxt i Emea, som vi sett i USA hittills. Jag är säker på att ai-boomen kommer hit också, men det kommer ta några månader till, är min bedömning.

 De senaste åren har Vertiv, och andra tillverkare, vidtagit flera åtgärder för att få ner datacentrens energianvändning. Servrar konsolideras, fläktar ersätts med kylvätska och så vidare.

 Nästa steg handlar om reservkraften. Datacenter har historiskt sett använt dieseldrivna generatorer för att säkra sin reservkraft. De är nu på väg att fasas ut och ersättas med batterier.

 – I Norden skulle jag säga att övergången till batterienergilagringslösningar är en no brainer. Vi har stor tillgång till stabil energi och dessutom till och med förnybar sådan, säger Karsten Winther och fortsätter:

– Men på andra marknader ser det annorlunda ut. När jag var i Sydafrika sist fick jag det till att vi drabbades av 17 strömavbrott på en dag så där har dieselgeneratorn fortfarande en roll att spela.

 Att utvecklingen av batterilösningar dröjt något beror enligt Karsten Winter på att tekniken inte varit riktigt mogen.

 – Tidigare har vi inte kunnat erbjuda batterilagring i kombination med dynamiskt elstöd. Utan teknik för elstöd så lagrar du bara en massa energi utan anledning och det är inte heller bra för miljön.

– Det vi kan göra nu är att kombinera energilagring med att också föra överskottsenergin ut tillbaka till elnätet.

 Ett annat potentiellt hinder är att få slutkunderna att bli villiga att betala en premie för en mer hållbar reservkraft.

 – Varje gång man introducerar en ny teknologi så tillkommer det en extra kostnad, och det kan absolut skrämma kunderna i början, men jag är ganska övertygad om att den här tekniken vi har utvecklat med batterilagring och dynamiskt elstöd kommer vara standard om några år.

 EU:s CSRD-direktiv har fört hållbarhetsfrågan ännu högre upp på agendan hos stora organisationer och bolagsledningar.

 – Vi kommer att se den fulla effekten från och med den 1 januari nästa år. Alla stora företag kommer behöva avslöja sina koldioxidavtryck och inte bara sina egna utan även leverantörernas. Då blir energifrågan ännu mer central.

 – Jag var med i en panel på en ESG-konferens nyligen och satt bredvid några av de största spelarna i branschen. Både co-location-aktörer och molnjättarna var väldigt tydliga med att hållbarhet kommer bli en ännu viktigare del framåt.

 Tillsammans med den stora marktillgången och den stabila tillgången till prisvärd el ser Karsten Winther också de nordiska länders hållbarhetskunnande som en viktig konkurrensfördel.

 – Norden i allmänhet, och Skandinavien i synnerhet, har jobbat med hållbarhet länge och har kommit relativt långt jämfört med många andra länder. När det nu blir en viktigare prioritering för företagen blir Norden också därför mer attraktivt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.