Vetlanda nobbar wimax

3g är teknikvalet nät Vetlanda kommun ska ge samtliga invånare tillgång till bredband. Affären är av stor vikt för operatören Tre. Wimax-tekniken fick nobben när hsdpa lockar.

Vetlanda har beslutat att avbryta arbetet med att ta fram ett mobilt bredbandsnät byggt med wimax-teknik. I stället kommer Vetlanda att få mobilt bredband med 3g-teknik från operatören Tre.

Det är kommunala teknikbolaget Vetlanda Energi & Teknik som har uppdraget att leverera mobilt bredband till kommunens dryga 26 000 invånare. Förberedelserna har pågått sedan slutet av 2005. Nu väljer energi och teknikbolaget dock att byta teknik från wimax till 3g.

– 3g är den bästa lösningen för våra behov och Tre har redan idag täckning i större delen av kommunen. Dessutom, nu när det finns möjlighet att få hsdpa under första hälften av nästa år är valet enkelt, säger Christer Löfberg, affärsutvecklare på VETAB.

Ser många fördelar

För Vetlanda är fördelarna med 3g framför wimax många. VETAB anser att täckningen blir mycket bättre med Tre, något som inte minst är viktigt för till exempel hemtjänsten. Dessutom begränsas inte den trådlösa bredbandstjänsten till kommunen utan kommer att fungera i större delen av landet.

Eftersom wimax fortfarande har relativt dyr kundutrustning blir priset för kunden lägre och projektet behöver inte avbrytas i väntan på att tekniken ska finnas färdig att använda.

Snart hsdpa

Tre har redan idag täckning i stora delar av Vetlanda kommun. Resterande områden kommer att täckas genom att Vetlanda Energi & Teknik investerar i ett mindre antal mobilmaster i en öppen infrastruktur. Tre kommer sedan att hyra in sig på dessa master.

Den maximala hastigheten i detta kommunala bredbandsnät blir till att börja med 384 kbit/s. Under första halvåret av 2007 uppgraderas Vetlanda Kommun till 3,6 Mbit/s och hsdpa-tekniken kan på sikt leverera hastigheter upp till 24 Mbit/s.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.