”Visar att det är fiber som gäller för riktigt höga hastigheter”

Branschen Telekom idag håller koll på trenderna under 2018 med hjälp av branschens profiler. I dag har turen kommit till Björn Jonsson, vd på nätoperatören Norrsken.

”Visar att det är fiber som gäller för riktigt höga hastigheter”

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Det händer mycket just nu tycker jag, det är en positiv utveckling men samtidig känns det lite avvaktande. De pågår ju till exempel väldigt mycket inom IoT, men ännu har vi inte sett så mycket resultat av det. Likadant med den marknadskonsolidering som vi såg i och med sammanslagningen av Tele2 och Comhem, vad det får för effekter vet vi inte ännu.

Vilka händelser har varit viktigast för utvecklingen det senaste året?

– Att digitaliseringen och IoT har börjat komma igång påverkar utvecklingen väldigt mycket. Förhoppningsvis så innebär IoT att allt blir mycket mer effektivt, att man slipper en del manuella jobb till exempel inom mätning och avläsning och totalt sett så är det bra för marknaden.

– Sedan är så klart konsolideringen av marknaden viktig. Man undrar om branschen går mot att bli något form av oligopol? Och frågan är hur starka de här nya spelarna blir? Det ser ju ut som att man vill försöka äga kunden så mycket som möjligt genom att äga hela kedjan, som vi till exempel såg i affären mellan Tele2 och Comhem. Vilka effekter det får för prissättning och så vidare det vet vi inte ännu.

Är det något som har överraskat dig under den perioden/senaste året?

– Att EQT köpte DGC One när de redan hade IP Only var en överraskning för oss. Vi jobbar ju med båda bolagen och det var inte vad vi hade förväntat oss, men helt klart intressant.

– Och när Bahnhof gick ut och berättade att man skulle erbjuda 10 gigabit till hushåll så var det nog många konkurrenter som blev tagna på sängen. Det ska nog ses som en marknadspositionering gentemot Comhem och andra som tänker snabba upp sina koaxialnät, ett sätt att visa att det är fiber som gäller för riktigt höga hastigheter. För det är få hushåll i dag som kan utnyttja den hastigheten, så ännu så länge ser jag inte något större behov av sådan kapacitet.

Vad tror du kommer att hända under 2018?


– Vi borde börja se resultat av konsolideringen på marknaden i och med sammanslagningen mellan Tele2 och Comhem. Sedan får vi se om det blir några ytterligare sammanslagningar i branschen. Det skulle kunna hända. Till exempel mellan någon internetleverantörer och innehållsleverantör som producerar tv, alltså att det som nu inte hände mellan TDC och MTG kanske händer mellan några andra aktörer.

Vad borde hända 2018?

– Från vårt perspektiv så hoppas ju jag att det ska komma lite tydligare direktiv från Post- och telestyrelsen att kommunala stadsnät ska få agera på marknaden. I dag är det kanske lite otydligt vad man får och inte får göra. Ibland säger man att stadsnäten bara ska jobba där marknaden inte gör något själv, men samtidigt så verkar man på en marknad och på olika nivåer i värdekedjan. Som det är nu tolkar olika kommuner reglerna lite olika.

Vilka trender följer du lite extra de kommande åren?


– Utvecklingen på marknaden med konsolidering, men även stadsnätens utveckling är naturligtvis väldigt viktigt för oss. Och så klart digitaliseringen. Det är de tre stor områdena som jag är mest intresserad av att följa framöver.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter