”Vi på Atnorth har nästa generations datacenter”

Datacenter Isländska datacenter-leverantören Atnorth håller på att etablera sig i Sverige. En viktig pusselbit i det håller datacenter-veteranen Stefan Jofors i.
– Vi står för tredje generationens datacenter. Jag sökte mig hit eftersom jag vill vara med på den här resan, säger han.

”Vi på Atnorth har nästa generations datacenter”
Foto: Peter Jönsson

I Akalla norr om Stockholm har Atnorth nu för första gången byggt färdigt ett datacenter utanför Islands gränser. De drivande på bolaget ser Sverige som en bra första marknad att ta sig an när man börjar sin globala expansion.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Med på resan har man fått med sig ett antal veteraner från Stockholms datacenter-värld. En av dem är Stefan Jofors som har rollen som nordisk säljchef för Atnorth. Han berättar att han sökte sig till bolaget för att han imponerades av deras teknik och vision.

– Jag har jobbat länge i branschen och jag tror att vi nu är redo för nästa generation som ett naturligt steg för alla i datacenterbranschen. Och min bedömning är att vi på Atnorth redan är där med vår lösning, säger han.

För att förklara de olika generationerna av datacenters så menar han att den första generation var colocation-miljöer där man kunde se till att enterprise-företag flyttade data dit som man inte behövde använda dagligen, men som man ibland behövde. Med den andra generationen hamnade konnektiviteten i centrum och datacentren blev hubbar för logistik där man sammanförde rätt företag i en gemenskap som ger en mer utökad digitalisering.

Vad kommer då i den tredje generationen?

Stefan Jofors menar att den viktiga delen är att man får till snabbare beräkningar, snabbare renderingar och ”att man kör teknologin så hårt det går”. Det innebär att man behöver bygga med större densitet i centren och samtidigt minska ned transporterna av data i kablar eftersom beräkningen behöver ske närmare användaren.

– Det är nu som man verkligen kan få ut mer av big data, analyser i molnet och hos de bolag som verkligen vågar utnyttja den nya teknikens möjligheter så kommer det att skapas tjänster som vi idag inte tror är möjliga. Släpper man loss kraften ordentligt så kommer det att hända saker, säger han.

Vad vill Atnorth uppnå med sitt datacenter i Stockholm lite mer konkret?

– Vi har konnektivitet och kapacitet som våra konkurrenter har i sina tidigare generationer. Men vi har också en miljö som driftsätts i februari nästa år där du kan placera den typen av krävande applikationer som är beroende av snabb leveranstid till kunderna baserade på till exempel ai eller där tunga simuleringar behöver köras. Tredje generationen betyder också den senaste tekniska utrustningen för att köra applikationerna så energieffektivt som möjligt. Från Island kunde vi tidigare nå en bra  bit på vägen, men från Stockholm så har vi vettig latency en bit in i Ryssland, väldigt långt ner i Tyskland och Benelux och såklart hela Norden. Det blir nya marknader som öppnas för oss där vi kan testa vår ide med tredje generationens datacenter.

Vad skulle det kunna vara för tjänster som kommer i tredje generationens datacenter tror du?

– Det får vi se, men de branscher som är tidigt ute och har börjat utforska möjligheterna är fordonsindustrin, banker och spelbranschen.

Expansion kräver ju ekonomiska muskler och igår presenterade Atnorth en ny ägare i form av Partners Group. Affären slutförs under nästa kvartal och innebär inte någon förändring mer än att expansionstakten ska ökas.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.