”Vi ska rekrytera personer där de bor – inte där vi råkar ha kontor”

Kommunikation Virtuella kontor, flera taltjänster och mer kommunikation genom maskiner. År 2030 kommer sättet vi kommunicerar på vara väldigt annorlunda, men samtidigt väldigt likt 2019. Det tror Magnus Leonhardt på Telia.

”Vi ska rekrytera personer där de bor – inte där vi råkar ha kontor”

Snart lämnar vi 2010-talet bakom oss och med det en otroligt hektisk tid inom telekom. Sedan millennieskiftet blev ”tiotalet” har vi hunnit beta av nyheter och teknikgenerationer i rasande takt. Så hur kommer det se ut 2030? Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef på Telia, säger till Telekom idag att han tror vi kommer få se mycket nytt, men inte en total revolution.
– Det tråkiga svaret är att om man tittar tio år tillbaka och sedan i dag – så har det i grunden inte hänt så ruskigt mycket. Vi har ökat vårt nyttjande av mobil telefoni och minskat bruket av den fasta. Men vid sidan av detta så visst har vi förändrat oss väldigt mycket i vår kommunikation. Ett exempel är att vi använder massa texttjänster där vi vill ha svaret fort men inte har ett realtidskrav på det.

Hårdvara allt mindre viktigt

En annan stor förändring som vi kommer få se rör våra telefoner. De har gått från att vara fasta till mobila, och därifrån till att bli omnipotent datorer.Men den utvecklingen tror Magnus kommer ta en ny vändning.
– Formfaktorn på telefonen blir annorlunda i och med att data kraften kommer att flyttas upp i molnet.  Det här kommer göra att framtidens telefoner får en form som vi inte ens kan drömma om. Under den andra halvan av den här perioden tror jag att vi kommer utveckla nya kroppssensorer. Att kommunicera via kroppen och kunna ta emot upplevelser genom annat än endast ögon och öron. Den ”enhet” vi bär med oss kommer att vara minimal i och med att vi jobbar oss bort från hårdvara.

Kommunikation genom maskiner

– Som jag ser kommunikation kommer den även gå allt mer genom maskiner. Redan nu arbetar transport- och gruvbranschen med att förare inte ska sitta i hytten längre. Det här tror jag ökar allt mer och digitala hjälpmedel gör att vi kan arbeta än mer på distans. Det driver även på utvecklingen där maskinerna får stå för det fysiska arbetet medan människan står för tänkandet.
Men hur blir det då på arbetsplatsen? Magnus tror förvisso att mycket mer kommer att ske på distans, men för den delen kommer inte kontoret som sådant bli obsolet.
– Det finns en slagdänga om att kontoret inte är en plats utan en process, det kommer utvecklas mer. Vi kommer rekrytera människor där de vill bo, inte där vi råkar ha kontor. Därför tror jag att virtuella möten ökar mer. Video, avatarer och virtuella mötesrum är framtiden och jag hoppas verkligen att vi får ner möteshysterin och de stora rundabordsmötena.

Kontorskulturen lever kvar

Dock innebär det inte att 20-talet kommer innehålla någon ”kontorsdöd”. För även om vi i det kommande årtiondet blir allt mer digitala, så finns det saker som håller oss vid kontoren.
– Tittar man bara på möjligheterna som digitaliseringen ger så kan man lätt tro att kontoren försvinner helt, men tittar man på vår kultur så tror jag att de finns kvar ett tag framöver. För ett kontor behöver inte vara ett stort, utan det kan vara på flera platser. Man behöver inte heller dela det fysiska kontoret med medarbetare på samma företag, utan det kan vara helt andra. Det personliga mötet är fortsatt viktigt, inte minst för företagskulturen och känslan av tillhörighet. Däremot så har man samma virtuella kontor.

Det finns dock en sorts kommunikation och kontors-inventarie som Magnus inte tror följer med in i framtiden – och det är faxen.
– Den hoppas jag helt försvunnit. Många tror att den är borta redan nu, men det är den inte. Papper har ju fortfarande en stor roll i dag. När det papperslösa kontoret är borta – så är faxen även det.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!