Zoom grundades 2011 av en före detta Cisco-anställd som tog med sig 40 anställda för att skapa en utmanare till Webex. Nu är man expansiva och köper ofta bolag för att få en större portfölj. Under 2022 har man lagt till en mängd funktioner för att bredda sin tjänst.
Videomötesguiden 2023: Zoom
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Ägare: Amerikanska Zoom Video Communications.
Hur: Molntjänst.
GDPR-compliance: Zoom uppger på sin hemsida att man är compliant med gdpr. Som ett amerikanskt bolag behöver Zoom också hantera Schrems II, vilket man uppger sig göra genom standardklausuler i avtalen som numera är en naturlig del av varje avtal med kunder inom EU.
Antal deltagare: Beror på licens. Från 100 i gratisvariant i steg om 300 och 1000 beroende på val av paket.
Streaming/event: Ja. Finns paket från 500 deltagare i minsta paketet till över 10000 i det största.
Teknik: Från 720p till 1080p beroende på paket och bandbredd. Videon använder en variant av H.264-codec, medan ljudet använder HD voice med Silk och Opus voice-codec.
Utvalda funktioner: Gallery view, skärmdelning, social media streaming, breakout sessions, digital whiteboard, chatt, mail, kalender, omröstningar samt mötestranskribering. Går att anpassa utseende efter företagets profil.
Room-koppling: Ja. Zoom har sitt egna room-system: Zoom room.
Interoperabilitet: Finns koppling till bland annat Skype for business för interoperabilitet. SIP/H.323-anslutning eller Zoom Conference Room Connector kan användas för att ansluta till Zoom-möten. Det går att ansluta till Zoom via webbläsare.
Identifiering: Lösenord till möten, endast inloggade deltagare släpps in. Möten kan låsas för att inte släppa in nya deltagare.
Säkerhet: 256-bit AES används för video, ljud och skärmdelning. End-to-end-kryptering finns, men för att det ska fungera krävs att båda parter använder app på dator eller mobil eller zoom room.
Administration: Centrala administratörer kan hantera användare, dashboards, rapporter och inspelningar sparade i molnet.
Se hela kartläggningen här: