Varje år drabbas ungefär 1 300 svenskar av hjärntumörer. Och även om det framförallt är äldre personer som diagnostiseras med åkomman – är cancerformen den näst vanligaste bland barn och ungdomar. Enligt Cancerfondens data är det knappt 100 nya fall per år.
Chanserna till återställning beror på flera faktorer, inte minst tumörens karaktär. Men en faktor som inte kan underskattas är tiden. Att få rätt diagnos snabbt innebär att behandlingen kan komma i gång fort. Därför är det prioriterat att korta köerna för behandling av hjärntumörer.
I Norge har tekniken kommit till hjälp. På Radiumhospitalet i Oslo finns landets främsta cancerexperter, och även om det på ett sätt är bra att ha en samlad expertis – innebär det att de är långt från många patienter. Men nu har de hittat en lösning. Tillsammans med Cisco har Oslo Universitetssjukhus tagit fram en specialbyggd videokonferenslösning som gör det möjligt att ställa avancerade diagnoser på distans.
Utrustningen fins nu förutom på Radiumhosiptalet, Ullevåls sjukhsús i Oslo öven på regionssjukhusen i Kalsnes och Gjøvik.
– När vi överför bilder från röntgen och MR är det helt avgörande att läkarna kan se detaljerade gråskalor för att kunna göra en korrekt bedömning. Samtidigt måste förstås dataöverföringen vara helt säker, berättar Ciscos norska vd Trine Strømsnes i en intervju med tidningen Teknisk Ukeblad.
Projektet har bidragit till att korta genomsnittstiden diagnos till behandling från 6-7 veckor till en vecka för hjärntumörpatienter. Resultatet har väckt stort intresse och från politiskt håll flaggas det för att det kan bli tal om ökade investeringar i liknande teknik.
– Det är inte teknologin som är dyr, det är läkarnas tid. Därför jobbar vi också med att finansieringssystemet ska bli teknikneutralt. Det vi ser här är ett bra exempel på att digitala verktyg ger stora fördelar för patienter, säger hälsominister Bent Høie till Teknisk Ukeblad.