Vikande tillväxt för smarta mobiler

Mobilt För första gången kommer tillväxten av marknaden för smarta mobiler i år att hamna under tio procent spår Gartner. En av orsakerna är att vi inte väntas byta telefon lika ofta framöver.

Tiden med tvåsiffriga tillväxttal för smartphonemarknaden är över. Det konstaterar Gartner i sin senaste rapport. Globalt väntas den stanna på runt sju procent.

– Historiskt har sämre ekonomiska tider bara gett försumbar påverkan på försäljningen av smarta telefoner, varken när det gäller volymer eller hur mycket pengar vi spenderat, men så är det inte längre, säger Ranjit Atwal, analytiker hos Gartner.

I Kina och Nordamerika blir det närmast nolltillväxt i år, Gartner räknar med en ökning på bara 0,7 respektive 0,4 procents tillväxt. Större blir tillväxten på utvecklingsmarknaderna men tillväxttakten minskar jämfört med föregående år.

På de mogna marknaderna bland annat här i Västeuropa men också Nordamerika, Japan och delar av Asien ser Gartner också en ny trend – vi kommer att byta telefon mindre ofta än tidigare. En viktig förklaring till det är att operatörernas abonnemangserbjudanden blivit mer komplexa samtidigt som teknikutvecklingen inte är lika snabb.

– Det innebär också att ökningen i andelen köpare som byter från en enklare modell till en premiumtelefon kommer att mattas av. Fler bastelefoner kommer att ersättas med en ny bastelefon, säger Ranjit Atwal.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!